Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

SR má v ČR novú veľvyslankyňu, Brocková odovzdala poverovacie listiny

Na snímke nová slovenská veľvyslankyňa v Česku Ingrid Brocková a český prezident Petr Pavel pózujú počas prijatia na Pražskom hrade. Praha, 18. októbra 2023. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Diplomatku na túto pozíciu nominoval bývalý šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer, ktorý bol predtým tiež veľvyslancom v Prahe.

Praha 18. októbra (TASR) - Slovensko má v Česku po viac než roku opäť najvyššie diplomatické zastúpenie. Diplomatka Ingrid Brocková v stredu na Pražskom hrade odovzdala poverovacie listiny českému prezidentovi Petrovi Pavlovi. Stala sa tak novou mimoriadnou a splnomocnenou slovenskou veľvyslankyňou so sídlom v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

"Vážený pán prezident, je mi veľkou cťou odovzdať vám do rúk poverovacie listiny, ktorými ma poverila pani prezidentka SR Zuzana Čaputová slúžiť a byť poverenou mimoriadnou a splnomocnenou veľvyslankyňou SR v Českej republike," povedala Brocková českému prezidentovi počas prijatia na Pražskom hrade, kam prišla v tradičnom kroji.

Diplomatku na túto pozíciu nominoval bývalý šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer, ktorý bol predtým tiež veľvyslancom v Prahe. O jeho nominantoch na veľvyslancov vrátane Brockovej v apríli povedal, že sú "skúsení a veľmi kvalifikovaní".

Brocková začala na ministerstve zahraničných vecí pracovať v roku 1993. V rokoch 2001 – 2008 bola predstaviteľkou Svetovej banky v SR, odkiaľ sa následne vrátila na rezort zahraničných vecí. Pôsobila na viacerých riadiacich postoch na ministerstve a zastupovala záujmy SR ako veľvyslankyňa pri Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Od apríla 2020 zastávala funkciu štátnej tajomníčky rezortu diplomacie. Venovala sa ekonomickej diplomacii, rozvojovej spolupráci, humanitárnej pomoci či vzťahom s medzinárodnými organizáciami.

Najvyšší diplomatický post na slovenskej ambasáde v Prahe nebol obsadený od vlaňajšieho septembra, keď vo funkcii skončil Káčer, aby sa stal ministrom zahraničných vecí ako nominant strany SaS namiesto Ivana Korčoka. Úrad dočasne viedla chargé d'affaires Soňa Budayová, ktorá nástupom Brockovej v Prahe skončila a bude pôsobiť v Istanbule.




(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)