Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

SR pristúpi k medzinárodnej zmluve o digitálnych umeleckých výkonoch

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič počas rokovania schôdze vlády SR 19. februára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Posilnia sa tak majetkové práva filmových hercov a ostatných výkonných umelcov v audiovizuálnom prostredí.

Bratislava 19. februára (TASR) - Slovensko pristúpi k zmluve Svetovej organizácie duševného vlastníctva o audiovizuálnych umeleckých výkonoch, prijatej v Pekingu v júni minulého roka. Na dnešnom rokovaní s tým súhlasila vláda.

Zmluva stanovuje nové medzinárodné pravidlá na zaistenie primeranej ochrany a odmeňovania audiovizuálnych výkonných umelcov, ako sú napríklad herci, hudobníci či tanečníci, ktorých výkony sú zahrnuté do filmu či televízneho programu.

Týmto sa im prvýkrát na medzinárodnej úrovni garantuje výrazná právna ochrana ich práv aj v digitálnom prostredí. Posilnia sa majetkové práva filmových hercov a ostatných výkonných umelcov v audiovízii a zvýši sa ochrana ich osobnostných práv.

Rovnako budú chránení pred neoprávneným použitím ich výkonov v médiách, vo filme alebo na videu. "Týmto sa vypĺňa medzera v ochrane práv výkonných umelcov, ktorá existovala od roku 1996, keď bola prijatá Zmluva Svetovej organizácie duševného vlastníctva o umeleckých výkonoch a zvukových záznamoch," pripomína ministerstvo kultúry.