Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SR navrhuje v prípade Chovancovej smrti ďalšie vyšetrovacie úkony

Na videozábere z policajnej kamery lekárka kontroluje Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku vo valónskom meste Charleroi 24. februára 2018. Foto: TASR/AP

Právny postup v tomto prípade je koordinovaný medzi Ministerstvom spravodlivosti SR a belgickým právnym zástupcom.

Bratislava 17. januára (TASR) - Slovensko navrhuje, aby belgické úrady vykonali v prípade smrti slovenského občana Jozefa Chovanca ďalšie vyšetrovacie úkony. TASR o tom informovali z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Závery belgickej prokuratúry nenavrhnúť trestne stíhať žiadne osoby nie sú podľa ministerstva definitívne.

"Belgický právny zástupca SR podal žiadosť o vykonanie ďalších úkonov vo vyšetrovaní. Žiadosť posúdi vyšetrovacia sudkyňa," priblížili s tým, že v prípade nepriaznivého rozhodnutia je možné podať odvolanie.

"Slovenská republika dôrazne požaduje dôkladné vyšetrenie prípadu a prípadné vyvodenie zodpovednosti," uviedol rezort diplomacie s tým, že sa v prípade aj naďalej intenzívne angažuje.

Právny postup v tomto prípade je koordinovaný medzi Ministerstvom spravodlivosti SR a belgickým právnym zástupcom. "MZVEZ SR v prípade poskytuje všetku potrebnú súčinnosť. Ďalšie kroky v prípade budú vykonané koordinovaným postupom všetkých zúčastnených partnerov," podotkli z ministerstva.

Mimoparlamentný Hlas-SD vyjadril hlboké rozčarovanie z rozhodnutia belgickej prokuratúry. "Uniknuté video z policajného zásahu jasne ukazuje, že belgické silové zložky použili neúmerné donucovacie kroky vedúce k usmrteniu pána Chovanca," uviedol Hlas-SD. Šéfa slovenského rezortu diplomacie Rastislava Káčera vyzval, aby konal.

Jozef Chovanec zomrel 28. februára 2018 v nemocnici, tri dni po policajnom zásahu v cele na belgickom letisku Charleroi. Zadržali ho v lietadle smerujúcom na Slovensko, podľa svedkov sa správal agresívne k posádke a voči privolaným policajtom.

V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých je vidieť, ako búcha hlavou o dvere a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú násilím upokojiť, tvár má zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku v podobe nacistického pozdravu. Posudok belgických lekárov ukázal, že príčinou smrti boli silné nárazy hlavou, ktoré mu spôsobili edém mozgu. Lekári zároveň skonštatovali, že zastavenie činnosti srdca vyvolala až injekcia od zdravotníkov, ktorí sa ho snažili upokojiť.