Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V odpadových vodách sa u nás našlo veľa stôp po pervitíne aj marihuane

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vedci na základe analýz vzoriek odpadových vôd zistili, že najvyššia spotreba drog je v Bratislave, čo platí v prípade pervitínu, kokaínu, marihuany či extázy.

Bratislava 6. februára (TASR) - Slovensko sa v spotrebe pervitínu a marihuany umiestňuje spomedzi krajín Európskej únie na popredných miestach. Ukazujú to porovnania meraní vedcov zo Slovenskej technickej univerzity (STU) s európskymi štatistikami. Vedci na základe analýz vzoriek odpadových vôd zistili, že najvyššia spotreba drog je v Bratislave, čo platí v prípade pervitínu, kokaínu, marihuany či extázy.

V prípade pervitínu sa na Bratislavu "doťahujú" len Piešťany a s odstupom Zvolen a Banská Bystrica. V prípade extázy tiež Piešťany, Trenčín a Banská Bystrica. V prípade marihuany Banská Bystrica, Piešťany a Košice. V spotrebe marihuany je SR v popredí. Petržalka sa zaraďuje medzi prvých 10 miest s najvyššou spotrebou marihuany, aj keď výrazne zaostáva napríklad za Amsterdamom, Parížom alebo Barcelonou. Merania vedcov tiež ukázali, že extáza je na Slovensku víkendovou drogou.

Bratislava vedie na Slovensku rebríček spotreby drog. V prípade liekov je poradie rozdielne, napríklad pri analgetiku Tramadol vedú kúpeľné miesta Piešťany a Banská Bystrica, kde je na kanalizáciu napojené aj Národné rehabilitačné centrum Kováčová. Merania tiež potvrdili vysoké koncentrácie antibiotík v odpadových vodách.

Odborníci teraz hľadajú metódy, ako si môžu čistiarne s týmito odpadmi poradiť. Výskum ukazuje, že najmenej sa darí čistiarňam vysporiadať s psychoaktívnymi látkami ako antidepresíva, kokaín, metadón a najlepšie degradujú látky biologického pôvodu, teda marihuanu. TASR informovala manažérka pre komunikáciu STU Andrea Settey Hajdúchová.