Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Slovensko odstúpi od projektu pomoci Maroku pri riadení migrácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na spoločný príspevok krajín V4 a Nemecka na projekt Maroku pri riadení migrácie bolo v roku 2021 v rozpočte MZV vyčlenených 1,88 milióna eur.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Slovensko odstúpi od predpokladanej spolupráce s Marokom a participácii na príspevku krajín V4 a Nemecka na projekt pomoci Maroku pri riadení migrácie. Vláda v stredu rozhodla o zrušení uznesenia, ktorým vo februári 2020 schválil kabinet alokáciu zo strany Slovenska.

"Vývoj zahraničných vzťahov mimo vplyvu Slovenskej republiky spôsobil, že príprava projektu sa preukázala ako neúspešná," vysvetľuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Poukazuje pritom na vznik diplomatického sporu medzi Nemeckom a Marokom, zabraňujúcemu realizácii vízie. "Česká republika a Poľsko následne od projektu odstúpili v júli 2022," dodáva rezort diplomacie.

Alokované prostriedky na príspevok majú byť podľa návrhu MZVEZ použité po novom na aktivity v rámci rozvojovej spolupráce. "Účelom ich použitia bude najmä podpora Ukrajiny v súvislosti s vojenskou agresiou Ruskej federácie na jej území, a to formou humanitárnej pomoci,“ dodáva rezort

Na spoločný príspevok krajín V4 a Nemecka na projekt Maroku pri riadení migrácie bolo v roku 2021 v rozpočte MZV vyčlenených 1,88 milióna eur.