Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SR poskytla WHO príspevok vo výške 100.000 eur pre Turecko a Sýriu

Ľudia sú vedľa zničenej 12-poschodovej budovy Ronesans Residence v Antakyi v južnom Turecku vo štvrtok 9. februára 2023. Foto: TASR/AP

Turecko a Sýriu zasiahla 6. februára séria ničivých zemetrasení, ktorá si podľa posledných odhadov vyžiadala už viac ako 20.000 obetí.

Bratislava 10. februára (TASR) - Slovensko poskytlo v piatok Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) príspevok vo výške 100.000 eur v reakcii na sériu zemetrasení, ktoré zasiahli Turecko a Sýriu. Uviedol to dočasne poverený šéf rezortu diplomacie Rastislav Káčer. Ide o historicky prvý slovenský príspevok do Pohotovostného fondu WHO pre mimoriadne situácie. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Popri tragédii a utrpení, ktoré sa dennodenne odohrávajú kúsok od našich východných hraníc, nesmieme zabúdať ani na nešťastia inde vo svete. Som rád, že aj takouto formou sme pomohli ľuďom v Turecku a v Sýrii, ktorí dennodenne bojujú o prežitie. Pri poskytnutí pomoci sa hrá o každú minútu, sme pripravení pomáhať aj naďalej," skonštatoval Káčer.

Pripomenul, že na mieste už niekoľko dní pôsobí 15 slovenských expertov z Hasičského a záchranného zboru a z Horskej záchrannej služby. Do tureckej Adany so sebou priniesli aj vyše 3,5 tony materiálu - vyslobodzovaciu techniku, laná, náradie, generátory, vodu, jedlo či stany. Zároveň potvrdil, že slovenský rezort diplomacie a veľvyslanectvo v Ankare sú s oboma zbormi v úzkom kontakte, pričom koordinujú humanitárnu pomoc.

Turecko a Sýriu zasiahla 6. februára séria ničivých zemetrasení, ktorá si podľa posledných odhadov vyžiadala už viac ako 20.000 obetí. V oboch krajinách sa zrútili tisíce budov. Záchranné práce sťažuje chladné počasie, ktoré komplikuje prístup do niektorých regiónov.