Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda: SR potrebuje novú koncepciu bezpečnostného systému

Na snímke uprostred v popredí premiér SR Igor Matovič (OĽaNO), zľava v pozadí minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO), podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za Ľudí), minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS), minister vnútra SR Roman Mikulec a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (obaja OĽaNO) počas 36. rokovania vlády SR 9. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Za jednu z najväčších hrozieb správa vlády pomenúva tiež dezinformácie a hybridné hrozby.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Slovensko potrebuje novú Koncepciu bezpečnostného systému SR, ktorá nahradí koncepčný rámec z roku 2002. Konštatuje to Správa o stave bezpečnosti SR za rok 2019, ktorej návrh vláda v stredu zobrala na vedomie. Pri potrebe koncepcie sa správa odvoláva aj na skúsenosti z riešenia krízovej situácie vyvolanej ochorením COVID-19 či programové vyhlásenie vlády.

Správa pomenúva aj opatrenia na zachovanie bezpečnosti. Do konca roka sa má zabezpečiť plnohodnotné hlasové a dátové prepojenie medzi základnými záchrannými zložkami integrovaného záchranného systému, cieľom je efektívnejšia výmena informácií pri riešení stavu tiesne a mimoriadnych udalostí. Ďalším opatrením je vypracovanie návrhu Koncepcie organizácie a rozvoja integrovaného záchranného systému do konca roka 2021.

Ministerstvo vnútra SR má tiež do konca roka 2022 vypracovať analýzu odborného zabezpečenia ochrany obyvateľstva pri zbere a vyhodnocovaní vzoriek s podozrením na ohrozenie CBRN látkami. V rovnakom termíne má vybudovať informačný systém riadenia štátu v krízových situáciách nevojenského charakteru.

Ako konštatuje správa, v roku 2019 pociťovala SR zhoršené bezpečnostné prostredie najmä v dôsledku pretrvávajúcich konfliktov vo východnom a južnom susedstve EÚ. Nevyhnutné je preto, aby SR správne identifikovala hrozby a zvolila na ochranu pred nimi optimálnu reakciu, a to v kontexte svojho členstva v Európskej únii a NATO. Za jednu z najväčších hrozieb správa pomenúva tiež dezinformácie a hybridné hrozby.

Bezpečnosť SR v roku 2019 sa podľa správy zaisťovala zdokonaľovaním zabezpečenia obrany štátu, identifikáciou a elimináciou potenciálnych hrozieb v oblasti terorizmu a extrémizmu, nelegálnej migrácie, ochrany ekonomických záujmov. Zmeny sa prejavili v posilňovaní energetickej a kybernetickej bezpečnosti, v posilňovaní sociálnej stability krajiny a vo vývoji bezpečnosti v oblasti životného prostredia a klímy. "Okrem toho sa dôraz kládol aj na ďalšie oblasti, ako je veda, výskum, vývoj, vzdelávanie a výchova v oblasti bezpečnosti, problematika bezpilotného lietania, protikorupčná politika, organizovaný zločin, integrovaný záchranný systém a kritická infraštruktúra," dodali.