Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko predá alebo daruje 160.000 vakcín Sputnika V

Na archívnej snímke očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V proti ochoreniu Covid-19. Foto: TASR - Jakub Kotian

Do utorka (22. 6.) využilo možnosť prihlásiť sa na očkovanie touto neregistrovanou vakcínou na Slovensku 14.214 ľudí.

Bratislava 23. júna (TASR) - Slovensko predá alebo daruje 160.000 dávok vakcíny Sputnik V. Pôjde predovšetkým o krajiny západného Balkánu. Do utorka (22. 6.) využilo možnosť prihlásiť sa na očkovanie touto neregistrovanou vakcínou na Slovensku 14.214 ľudí. Zaočkovať sa ňou doposiaľ dalo 8004 osôb. O návrhu predaja a darovania vakcíny Sputnik V formou bilaterálných dohôd s tretími krajinami rozhodla v stredu na svojom zasadnutí vláda SR.



"Vzhľadom na stále pretrvávajúcu vážnosť epidemiologickej situácie a potrebu vzájomnej kooperácie medzi krajinami s cieľom spomalenia šírenia ochorenia COVID-19 navrhujeme darovať určitý počet vakcín Sputnik V krajinám západného Balkánu v rámci materiálnej pomoci. Zároveň navrhujeme ponúknuť v nadväznosti na záujem tretích krajín ďalšie vakcíny na predaj, a tak prispieť k dosiahnutiu spoločného cieľa - zníženia dôsledkov pandémie," uvádza sa v schválenom materiáli.

Záujem o kúpu vakcíny Sputnik V prejavila Argentína. Záujem o darovanie vakcíny má Bosna a Hercegovina, ďalej Severné Macedónsko či Albánsko. Záujem o kúpu alebo darovanie vakcín v podobe medzištátnej zmluvy prejavila aj Čierna Hora.

Navrhnuté riešenie považuje za rozumné aj strana SaS, ktorá nákup neregistrovanej ruskej vakcíny kritizovala. Líder liberálov a minister hospodárstva SR Richard Sulík po rokovaní vlády potvrdil, že za návrh zahlasovali všetci traja ministri za SaS. "Niekoľkokrát som sa vyjadroval, že nákup a manažment nákupu ruskej vakcíny bola jedna veľká blamáž, ale musíme sa pozerať dopredu a rozhodnúť, čo urobiť s vakcínou pred exspiráciou. Preto sme aj za návrh na predaj, prípadne darovanie, zahlasovali," uviedol.



Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) po rokovaní vlády povedal, že sa vyhodnotila vlastná potreba, koľko ruských vakcín potrebujeme. "Ak ministerstvo zdravotníctva skonštatuje, že vakcín máme nadbytok, v tom prípade sa rozhodneme pomôcť aj ostatným," vysvetlil. Ako doplnil, ak bude prijaté rozhodnutie, že vakcín máme na Slovensku prebytok, potom sa rozhodne, do ktorých krajín pôjdu. "Primárne sú to krajiny západného Balkánu a Ukrajina," povedal.



Šéf slovenskej diplomacie na otázku, či prebytočné ruské vakcíny predáme alebo darujeme, uviedol, že "ak máte partnera, ktorý má záujem ich odkúpiť", tak je to, samozrejme, preferované. Ak s vakcínami nemáme podľa Korčoka čo urobiť, tak by sme mali podporiť ich darovanie radšej, ako keby mali exspirovať.