Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SR sa pripojila k rozšíreniu projektu NATO o leteckej munícii

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo obrany SR na Kutuzovovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Projekt spolupráce členských krajín NATO v oblasti presne navádzanej munície typu vzduch-zem bol iniciovaný Dánskom v roku 2014.

Bratislava 19. februára (TASR) - Slovenská republika sa pripojila k iniciatíve Severoatlantickej aliancie o rozšírení mnohonárodnej spolupráce pri špecifikácii, obstarávaní a skladovaní presne riadenej leteckej munície na oblasť všetkých druhov leteckej munície. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Podpisom doplnku k memorandu o porozumení k projektu presne navádzanej munície typu vzduch-zem (Air to Ground Precision Guided Munitions) to potvrdili minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) spolu s ostatnými rezortnými partnermi zapojených členských krajín NATO.

Vďaka tomuto doplnku budú môcť krajiny Aliancie v súčinnosti s NSPA realizovať spoločné nákupy a spolupracovať pri skladovaní po novom už všetkých druhov leteckej munície. Ide tak o významné rozšírenie kooperácie v tejto oblasti, ktorá bude prínosom tak z ekonomického hľadiska pri šetrení prostriedkov v rámci prípadných spoločných nákupov, ako aj pri ďalšom prehlbovaní interoperability spojencov,“ vyzdvihol Naď.

Minister predpokladá, že v budúcnosti by Slovensko prostredníctvom tohto projektu mohlo obstarávať napríklad muníciu pre viacúčelové taktické stíhacie lietadlá F-16. Ako vysvetlil, obstaranie sa bude odvíjať od spotreby munície dodanej v rámci zmluvy na túto novú leteckú techniku a tiež od aktuálnych potrieb Ozbrojených síl SR.

Projekt spolupráce členských krajín NATO v oblasti presne navádzanej munície typu vzduch-zem bol iniciovaný Dánskom v roku 2014. Slovensko pristúpilo k projektu v roku 2019, pričom v súčasnosti je do neho zapojených celkovo 14 krajín.