Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Slovenskí seniori navštívili Európsky parlament, pozval ich Kukan

Na snímke seniori sledujú rokovanie EP z galérie rokovacej sály. Brusel, 25. februára 2016. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Podľa pravidiel má každý poslanec právo pozvať na návštevu do Bruselu 110 občanov svojej vlasti.

Brusel 29. februára (TASR) – Zástupcovia slovenských seniorov združených vo Fóre pre pomoc starším (FpPS), navštívili v minulom týždni Brusel, aby sa oboznámili s fungovaním Európskeho parlamentu (EP) a prezreli si aj pamätihodnosti mesta. Na exkurziu ich pozval slovenský europoslanec Eduard Kukan.

"Podľa pravidiel má každý poslanec právo pozvať na návštevu do Bruselu 110 občanov svojej vlasti. Cieľom je propagácia činnosti parlamentu, jeho rozhodnutí a významu pre všetkých občanov členských krajín Európskej únie. Tentoraz som pozval seniorov zo Slovenska, spolu s mladšími pracovníkmi jednej počítačovej firmy zo Senca. Netajím sa, že pozývam predovšetkým svojich priaznivcov a voličov. Veď na Slovensku to boli práve seniori, ktorí sa vo veľkej miere zúčastnili na posledných voľbách do Európskeho parlamentu," vysvetlil Kukan. Dodal, že v poslednom období si okrem medzinárodných vzťahov osvojil aj agendu zaoberajúcu sa problémami starších ľudí v krajinách EÚ.

Na snímke hostia mohli sledovať rokovanie poslancov v Európskom parlamente. Brusel, 25. februára 2016.
Foto: TASR/Pavol Remiaš
Seniori si prezreli priestory parlamentu a stretli sa na diskusii s Kukanom, ktorý ich oboznámil so systémom práce a rokovania EP. Okrem iného povedal, že poslanci strávia v hlavnom bruselskom sídle parlamentu tri týždne z každého mesiaca. Tam majú svoje kancelárie, svojich asistentov a zúčastňujú sa rokovaní o nastolených otázkach a pripravovanej legislatíve. Tie však zvyčajne v rokovacej sále prerokúvajú iba zainteresovaní poslanci a navrhovatelia riešení. Ostatní poslanci sa venujú svojej agende, prijímajú hostí alebo majú konzultácie s odborníkmi. Na jeden týždeň v mesiaci potom poslanci odchádzajú do Štrasburgu, kde sa pravidelné koná plenárne zasadnutie, na ktorom schvaľujú pripravené dokumenty. "Ak je materiálov na schvaľovanie veľa, alebo ich treba odsúhlasiť urgentne, uskutoční sa ešte takzvaná miniplenárka v Bruseli. Práve toto zasadnutie mohli pozvaní hostia sledovať priamo z galérie, nad rokovacou sálou," doplnil Kukan.

Návštevu EP pozitívne hodnotila prezidentka FpPS Ľubica Gálisová. "Exkurzia nám priblížila, ako parlament pracuje, čo sme si doteraz nevedeli dobre predstaviť," uviedla. Potvrdila, že v europoslancovi Kukanovi majú seniori veľkú oporu, pretože ich požiadavky aktuálne prenáša na pôdu EP.