Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SR v roku 2019 rozvojovú pomoc v objeme 101.814.671,12 eura

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovensko v roku 2019 podľa materiálu rezortu zahraničia pokračovalo tiež v snahe byť zodpovedným partnerom, ktorý flexibilne reaguje na výzvy doby.

Bratislava 1. júla (TASR) – Slovenská republika poskytla v roku 2019 oficiálnu rozvojovú pomoc v objeme 101.814.671,12 eura a jeho podiel na hrubom národnom dôchodku (HND) predstavoval 0,11 percenta. Vyplýva to z materiálu Správa o rozvojovej spolupráci Slovenskej republiky za rok 2019, ktorý v stredu schválila vláda SR.

"V roku 2019 poskytla Slovenská republika na bilaterálnu rozvojovú spoluprácu sumu 19,4 milióna eur, čo predstavuje 19 percent podiel na celkovej ODA (Official Development Assistance) SR. Na multilaterálnu rozvojovú spoluprácu prostredníctvom príspevkov do medzinárodných organizácií a medzinárodných finančných inštitúcií poskytla SR sumu 82,4 milióna eur, čo predstavuje 81 percent podiel na celkovej ODA SR," spresňuje materiál.

Ďalej uvádza, že v podiele na HND, ktorý za rok 2019 predstavoval 92,8 miliardy eur - hrubý odhad - údaj Štatistického úradu SR - dosiahla rozvojová spolupráca 0,11 percenta, čo predstavuje medziročný pokles o 0,02 percenta. "Slovenská republika naďalej zaostáva za plnením cieľov, ku ktorým sa zaviazala na úrovni EÚ, a to do roku 2030 dosiahnuť podiel ODA SR/HND na úrovni 0,33 percenta," približuje v materiáli Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR s tým, že tieto záväzky sú naďalej platné vo svetle Agendy 2030.

Slovensko v roku 2019 podľa materiálu MZVaEZ SR pokračovalo tiež v snahe byť zodpovedným partnerom, ktorý flexibilne reaguje na výzvy doby. Významným míľnikom bolo schválenie novej Strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce SR na roky 2019 – 2023 vládou SR v januári 2019.

Aktivity rozvojovej spolupráce boli v roku 2019 využívané aj v rámci súčinnosti s predsedníctvom Slovenskej republiky v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Materiál MZVaEZ SR ďalej tvrdí, že rozvojová spolupráca Slovenska je realizovaná so zapojením množstva aktérov. "Aj v roku 2019 boli kľúčovým partnerom SlovakAid slovenské mimovládne organizácie, ktoré realizujú najvýznamnejšiu časť bilaterálnej rozvojovej spolupráce. Prostredníctvom Platformy rozvojových organizácií – Ambrely sa zároveň zapájali do formovania systému rozvojovej spolupráce a do zefektívňovania jej jednotlivých nástrojov," doplňuje materiál.

Správu o rozvojovej spolupráci SR predkladá MZVaEZ SR na rokovanie vlády SR každoročne od roku 2002. Zámerom rezortu diplomacie ako koordinátora rozvojovej spolupráce Slovenska je v informatívnom materiáli zmapovať aktivity štátnych aktérov zapojených do poskytovania oficiálnej rozvojovej pomoci SR (Official Development Assistance – ODA SR) a sprostredkovať podrobné štatistické údaje za rok 2019.