Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovensko zaostáva v prístupnosti webstránok pre zrakovo postihnutých

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obávam sa, že v horizonte jedného-dvoch rokov sa úroveň prístupnosti ani výrazne nezlepší, skonštatoval Peter Teplický.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Slovensko stále zaostáva v prístupnosti webových sídel pre ľudí so zrakovým postihnutím, hoci 23. september mal byť dátumom, keď budú všetky webové sídla verejných inštitúcií krajín Európskej únie prístupné i pre nevidiacich či slabozrakých. TASR o tom informovala PR manažérka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) Eliška Fričovská.

„Bohužiaľ, ani po štrnástich rokoch od prvej slovenskej legislatívy nemôžem povedať, že by na Slovensku boli štátne weby prístupné pre ľudí so zdravotným postihnutím, hoci ich prístupnosť sa z roka na rok zvyšuje. Napriek tomu je úroveň prístupnosti priemerného štátneho webu skôr veľmi nízka a obávam sa, že v horizonte jedného-dvoch rokov sa úroveň prístupnosti ani výrazne nezlepší,“ skonštatoval vedúci Centra technických a informačných služieb ÚNSS Peter Teplický.

Prístupné webové sídla verejnej správy pre nevidiaceho návštevníka znamenajú, že si zverejnené informácie dokáže samostatne prečítať pomocou počítača či mobilného telefónu so softvérom s hlasovým výstupom. Fričovská priblížila, že medzi najčastejšie problémy, s ktorými sa stretávajú používatelia so zrakovým postihnutím, patria napríklad textom neopísané grafické prvky, ako sú obrázky, fotografie, grafy, videá, čo znamená, že nevidiaci nevedia, čo sa na nich nachádza. „Čitateľnými“ sa pre nich totiž stávajú až v prípade vhodne zvoleného opisu, ktorý im nahradí vizuálny vnem.

Ďalším problémom sú nesprávne nakódované formuláre, ktoré sa tak stávajú neprístupnými alebo má používateľ problém s ich odoslaním. „Medzi časté chyby patrí aj samotná hierarchia obsahu webu a nesprávne popísanie jednotlivých prvkov do kódu stránky. Pričom práve správne pripravené nadpisy, zoznamy a tabuľky dokážu výrazne pomôcť ľuďom so zrakovým postihnutím orientovať sa na stránke a efektívnejšie sa dostať k potrebným informáciám,“ vymenoval najčastejšie problematické miesta Teplický.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktoré má v súčasnosti viac ako 3500 členov združených v 59 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. ÚNSS sa už roky venuje oblasti prístupnosti webových sídiel i mobilných aplikácií.