Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rektorská konferencia podporuje protest za slobodné univerzity

Na archívnej snímke študenti počas protestného pochodu za slobodné vysoké školy. Foto: TASR - Jaroslav Novák

SRK opakovane vyjadrila nesúhlas s návrhom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR obmedziť samosprávne riadenie vysokých škôl a ich autonómiu novelou vysokoškolského zákona.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Väčšina členov Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) vyjadrila podporu Zodpovednému protestu za slobodné univerzity, ktorý sa uskutoční 16. novembra v Bratislave. Rozhodli o tom v korešpondenčnom hlasovaní na podnet prezídia SRK. TASR o tom vo štvrtok informovala Ľubica Benková zo SRK.

SRK opakovane vyjadrila nesúhlas s návrhom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR obmedziť samosprávne riadenie vysokých škôl a ich autonómiu novelou vysokoškolského zákona. SRK žiadala, aby ministerstvo riešilo problémy vysokého školstva, ktoré sú podľa jej členov kľúčové, teda dlhodobé podfinancovanie vysokých škôl, vysokoškolského vzdelávania, výskumu a vývoja, neuspokojivý technický a estetický stav vysokoškolskej infraštruktúry a masívny odchod mladých ľudí za štúdiom do zahraničia.

Zároveň tiež upozorňuje, že prebiehajúca reforma vysokoškolského vzdelávania podľa nového systému akreditácie a plánované ďalšie zmeny sa dejú v reštriktívnych finančných podmienkach. "V tomto roku dostali verejné vysoké školy na svoj chod o viac ako 18 miliónov eur menej a budúci rok navrhuje vláda SR znížiť ich financovanie o ďalších viac ako 27 miliónov eur," dodala SRK.

Rada vysokých škôl, Študentská rada vysokých škôl, Univerzita Komenského aj Slovenská technická univerzita v Bratislave spolu s podporou Klubu dekanov spustili petíciu za zachovanie akademickej samosprávy na vysokých školách. Na 16. novembra organizujú Zodpovedný protest za slobodné univerzity. Žiadajú ministerstvo školstva stiahnuť aktuálny návrh novely, vrátiť sa k vecnej diskusii a nastaviť vysokoškolský zákon tak, aby pripravil prostredie pre skutočné zvyšovanie kvality univerzít a zredukovanie odlevu študentov a výskumníkov do zahraničia v záujme budúcnosti a konkurencieschopnosti Slovenska. Rezort školstva pre TASR uviedol, že je v súvislosti s návrhom novely zákona o vysokých školách otvorený diskusii a uvíta akékoľvek návrhy a pripomienky k zákonu, ktorý sa momentálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.