Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rektori: Študenti sa zúčastnili na projekte simulácie rokovaní Rady EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Národný koordinátor Müller uviedol, že slovenskí študenti patrili medzi najaktívnejších participantov a zásadným spôsobom prispeli k procesu dosahovania záverečného kompromisu.

Bratislava 14. februára (TASR) - Generálny sekretariát Rady Európskej únie zorganizoval počas februára simulácie rokovaní študentmi z členských krajín (ConSIMium), zúčastnili sa na nich aj slovenskí študenti. Slovenským partnerom projektu bola Slovenská rektorská konferencia (SRK), ktorá o tom TASR informovala.

Študentskí delegáti a národní koordinátori mali príležitosť zažiť na vlastnej koži rokovania expertov, veľvyslancov, ministrov a predsedov vlád, alebo si vyskúšať úlohu novinárov. Celý projekt sa tematicky venoval agende Zelenej Európy, študenti rokovali o budovaní infraštruktúry pre elektromobily a stanovení výkonnostných emisných noriem CO2 pre nové osobné automobily a ľahké úžitkové vozidlá.

V slovenskej delegácii vystupovala Nikoletta Eliášová z Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach ako predsedníčka vlády a vedúca celej delegácie. Novinárom v delegácii bol Viktor Palko zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Nasledovala účasť slovenského zástupcu na simulácii rokovania Európskej rady. Funkcia ministra pripadla Patrikovi Ondrejechovi z Trnavskej univerzity v Trnave. Lucia Tkáčová z Technickej univerzity v Košiciach a Matúš Maršala z Ekonomickej univerzity v Bratislave sa zúčastnili na rokovaní tzv. Working parties. Veľvyslankyňou bola Lenka Mačugová zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Študentov sprevádzal národný koordinátor, ktorým bol Vladimír Müller z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

"Simulácia ConSIMium predstavovala jedinečnú príležitosť pre študentov vyskúšať si najautentickejšiu formu presadzovania záujmov v oblasti politík EÚ. Skúsenosť ešte bola umocnená prítomnosťou predstaviteľov Európskej komisie, Generálneho sekretariátu Rady a predsedníctva, ktorí na danej legislatíve reálne pracujú," povedal Müller. Ako dodal, slovenskí študenti patrili medzi najaktívnejších participantov a zásadným spôsobom prispeli k procesu dosahovania záverečného kompromisu.