Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

SRK žiada prijať opatrenia, týkajú sa štúdia zahraničných študentov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovenská rektorská konferencia vyzýva vedenia vysokých škôl, aby pokračovali v prijímaní konkrétnych krokov na pomoc študentom a akademikom v ohrození.

Bratislava 11. marca (TASR) - Predstavitelia slovenských univerzít a vysokých škôl žiadajú, aby sa urýchlene prijali konkrétne legislatívne opatrenia, týkajúce sa prijímacieho konania, ako aj štúdia zahraničných študentov, ktorí ušli pred vojnovým konfliktom na Ukrajine na Slovensko. Vyplýva to zo zasadnutia Slovenskej rektorskej konferencie (SRK). TASR o tom informovala za SRK Ľubica Benková.

Rektori sa pripájajú k mierovej výzve. Odmietajú násilie a hrubú silu ako prostriedky riešenia konfliktov. Zároveň akcentujú potrebu podpory kritického myslenia v slovenskej spoločnosti a úlohy vysokých škôl, ich zamestnancov a študentov, aby sa postavili proti šíreniu politickej propagandy, dezinformácií a alternatívnych faktov, ale aj extrémizmu. Vyzývajú vedenia vysokých škôl, aby pokračovali v prijímaní konkrétnych krokov na pomoc študentom a akademikom v ohrození.

Predstavitelia vysokých škôl a univerzít zásadne nesúhlasia s vyjadreniami, ktoré účelovo prezentujú slovenské vysoké školy ako plošne nekvalitné, ich vedenia ako neschopné a žiadajú objektívnu verejnú diskusiu o vysokom školstve, vede, výskume a inováciách, ich podmienkach a financovaní podloženú dátami. Rektori vyjadrujú vďaku vysokoškolským pedagógom, výskumníkom a zamestnancom za ich prácu v náročných podmienkach poznačených legislatívnou a finančnou nestabilitou. Zároveň ubezpečujú študentov, že spolu s vedeniami vysokých škôl budú hľadať riešenia na zabezpečenie riadneho chodu všetkých činností univerzít, ich rozvoja a kontinuálneho zlepšovania.

Členovia SRK zásadne nesúhlasia s návrhom na rozsiahlu nepriamu novelizáciu zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania cez novelizáciu iným zákonom. Žiadajú oddeliť oba procesy a prerokovať návrh na zmeny v procesoch a štruktúrach Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ) osobitným legislatívnym konaním. Žiadajú ministra školstva o predloženie návrhu na novelizáciu tohto zákona orgánom reprezentácie vysokých škôl. Rektori nesúhlasia s ukončením činnosti súčasných orgánov agentúry a odporúčajú hľadať riešenia v rámci existujúcej legislatívy, aby neboli ohrozené prebiehajúce akreditácie a prijímanie agentúry za člena ENQA a EQAR.

Opakovane vyjadrujú nesúhlas s poklesom dotácie pre verejné vysoké školy za roky 2021 a 2022. Odmietajú ďalšie krátenie rozpočtu pre verejné vysoké školy navrhované v rokoch 2023 až 2026.