Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Sršňa ázijského na Slovensku zatiaľ nezaznamenali

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Sršeň ázijský pochádza z tropickej Ázie, kde vytvára niekoľko poddruhov. V Európe sa šíri tmavo sfarbený poddruh.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Sršňa ázijského, ktorý je špecializovaný na lúpenie vo včelích úľoch, na Slovensku zatiaľ nezaznamenali. Šíri sa z Francúzska a najbližšie k Slovensku ho našli v nemeckom Bavorsku. Pre TASR to uviedol Ladislav Roller z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied.

"Ázijské divé včely si vyvinuli spôsob obrany voči týmto sršňom, avšak naše domáce včely sa im nevedia brániť. Ak napadnú úľ tak zvyčajne pozabíjajú všetky včely," poukázal Roller.

Sršeň ázijský pochádza z tropickej Ázie, kde vytvára niekoľko poddruhov. V Európe sa šíri tmavo sfarbený poddruh. Do juhovýchodného Francúzska, kde bol v Európe zaznamenaný prvýkrát v roku 2004, sa pravdepodobne dostal s lodnou dopravou, vysvetlil Roller.

V Európe je sršeň ázijský inváznym druhom. "Jeho šírenie Európou však uľahčuje globálne oteplenie, pretože ide o teplomilný druh," skonštatoval Roller.

Tvrdí, že tento sršeň nespôsobuje choroby. "Tak ako iné blanokrídlovce s jedovou žľazou a žihadlom môžu byť obťažné a ich bodnutie môže spôsobiť bolestivú alebo alergickú reakciu," podotkol Roller.