Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Študentská rada VŠ chce, aby sa riešili možnosti návratu do škôl

Na archívnej snímke predseda Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Filip Šuran. Foto: TASR - Dano Veselský

Valné zhromaždenie ŠRVŠ žiada politickú reprezentáciu o navýšenie rozpočtu na vysokoškolské vzdelávanie, vedu a sociálnu podporu študentov vysokých škôl.

Bratislava 17. januára (TASR) – Valné zhromaždenie Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) presadzuje, aby kompetentné orgány riešili možnosti návratu všetkých študentov k plnohodnotnému prezenčnému vzdelávaniu. Zároveň konštatuje, že je nutné neustále mapovať stav pandémie na vysokých školách a na základe toho vyhodnocovať situáciu a najbezpečnejšiu formu výučby. Vyplýva to z uznesenia Valného zhromaždenia ŠRVŠ, zverejneného na webe ŠRVŠ.

Zároveň Valné zhromaždenie ŠRVŠ poverilo predsedníctvo ŠRVŠ, aby aktívne riešilo otázku návratu študentov k prezenčnej výučbe s relevantnými partnermi s dôrazom na dodržanie protiepidemických opatrení.

Témou bola aj metodika financovania verejných vysokých škôl na rok 2022. Valné zhromaždenie ŠRVŠ žiada politickú reprezentáciu o navýšenie rozpočtu na vysokoškolské vzdelávanie, vedu a sociálnu podporu študentov vysokých škôl. Poukázalo tiež na to, že dlhodobo vníma a upozorňuje na podfinancovanie vysokých škôl na Slovensku, čo má priamy vplyv na chod univerzít. "Návrh financovania verejných vysokých škôl na rok 2022 prehlbuje tento problém zvlášť v súčasnosti, kedy hrozba inflácie a zvýšenie cien energií ovplyvnia ceny ubytovania na internátoch a chod univerzít, čo môže viesť k likvidácií univerzít a zvýšeniu ekonomickej záťaže študentov," uvádza sa v uznesení Valného zhromaždenia ŠRVŠ. Zníženie financovania verejných vysokých škôl bude mať podľa neho vplyv na odlev študentov.

Valné zhromaždenie ŠRVŠ presadzuje, aby mala študentská samospráva jasné miesto v pripravovanej novele vysokoškolského zákona.