Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ŠRVŠ chce s rezortom školstva predísť nečestným praktikám na VŠ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Študentská rada vysokých škôl tvrdí, že spoločne s ministerstvom pripravujú novelu zákona o vysokých školách, ktorá by prekazila nečestné podnikanie podvodných firiem a zabránila akademickým podvodom.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) chce spolu s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR a Nadáciou Zastavme korupciu predstaviť konkrétne návrhy legislatívnych zmien, ktoré pomôžu zabrániť nečestným praktikám na vysokých školách (VŠ). Informuje o tom ŠRVŠ na sociálnej sieti.

Najvyšší zastupiteľský orgán študentov VŠ na Slovensku sa od mája venuje téme podvodných firiem, ktoré vypracúvajú záverečné práce pre študentov. "Rozbehli sme rokovania s Nadáciou Zastavme korupciu, ktorá publikovala desivé zistenia o rozsahu akademických podvodov. Zo strany nadácie ide o veľmi dobre odvedenú prácu a dôkaz, že je potrebné sa tejto téme intenzívne venovať," podotkla ŠRVŠ.

Na Slovensku pôsobí najmenej 22 aktívnych webstránok, ktoré študentom predávajú záverečné práce na kľúč. Práce pre nich píšu aj zamestnanci VŠ. Vyplýva to zo zistení Nadácie Zastavme korupciu, ktorá analyzovala trh so záverečnými prácami. "Ak má len najväčšia z 22 firiem na trhu ročne 2000 až 3000 zákazníkov, ročne môže s kúpenými prácami odpromovať aj desať percent absolventov," konštatovali z nadácie.

ŠRVŠ tvrdí, že spoločne s rezortom školstva pripravujú takú novelu zákona o vysokých školách, ktorá by prekazila nečestné podnikanie podvodných firiem a zabránila akademickým podvodom. "Okrem toho je však potrebné sa na tému pozrieť aj z pohľadu motivácie študentov, ktorí si prácu kúpia, a snažiť sa spoločne s vysokými školami a ďalšími partnermi tento negatívny trend zastaviť," dodala ŠRVŠ.