Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Študentská rada: Podporujeme piatkový pochod na pamiatku Jána Kuciaka

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pietny sprievod v Bratislave ako spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú sa uskutoční v piatok 2. marca o 17.00 h.

Bratislava 28. februára (TASR) - Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) podporuje piatkový (2.3.) občiansky pochod na pamiatku mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorého zavraždili aj s priateľkou Martinou Kušnírovou. Rada zároveň vyzýva všetkých študentov, aby vyjadrili protest proti násiliu, proti ohrozeniu novinárskej slobody a princípov demokracie.

Študenti tvrdia, že k udalostiam z posledných dní sa musí celá spoločnosť postaviť jasne, jednotne a odmietavo. "Vysokoškolskí študenti tvoria dôležitú časť spoločnosti, ktorá bude zodpovedať za vytváranie a formovanie budúcnosti krajiny. Takej budúcnosti, kde bude silná občianska angažovanosť, postavená na pilieroch demokracie a slobody slova, ktorá bude viesť k zodpovednému prístupu politickej elity proti akejkoľvek forme korupcie, a ktorá dokáže ochrániť čestných občanov, novinárov hľadajúcich pravdu pred hrozbou mafiánskych praktík," odkázal predseda ŠRVŠ Bálint Lovász.

Pietny sprievod v Bratislave ako spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú sa uskutoční v piatok 2. marca o 17.00 h. Zvolávateľmi sú Peter Nagy a Katarína Nagy Pázmány, ktorí Kuciaka osobne poznali. Pochod sa začne na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. "To, že investigatívny novinár aj s jeho partnerkou boli zavraždení, je niečo, pričom nedokážeme ostať ticho. Nedokážeme ostať ticho ako občania, ako novinári, ako ľudia aktívni v treťom sektore, ako ľudia, ktorí majú radi Slovensko a veria, že Slovensko má na to, aby bolo dobrou, poctivou krajinou, kde sa takéto veci nedejú," povedali organizátori.

Okrem Bratislavy budú v rovnakom čase pochody aj v Martine, Brne a Banskej Bystrici a nie je vylúčené, že sa pridajú ďalšie mestá. S organizáciou sa rozhodli pomôcť aj študenti z Veľkého protikorupčného pochodu.