Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Študentská rada vysokých škôl víta schválenie vysokoškolského zákona

Na snímke predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran . Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nová právna úprava zavádza povinné poradenské centrá na všetkých vysokých školách, ktoré budú študentom poskytovať predovšetkým študijné, kariérne a psychologické poradenstvo.

Bratislava 24. marca (TASR) - Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) víta schválenie novely vysokoškolského zákona spolu s pozmeňujúcimi návrhmi. Predseda ŠRVŠ Filip Šuran tvrdí, že novela je najviac proštudentskou úpravou legislatívy za posledných 20 rokov. TASR o tom informovala podpredsedníčka pre vzťahy s verejnosťou ŠRVŠ Ema Petriková.

"Novela zákona prináša konkrétne opatrenia, ktoré pocíti každý študent," povedal Šuran. Schválené znenie je podľa ŠRVŠ výsledkom mnohých rokovaní a ústupkov zo strany ministerstva školstva. Novela sa zaoberá i oblasťou riadenia, ale aj vzťahmi univerzitných a fakultných orgánov, kompetenciami správnej rady a spôsobmi volieb rektorov a dekanov.

Nová právna úprava zavádza povinné poradenské centrá na všetkých vysokých školách, ktoré budú študentom poskytovať predovšetkým študijné, kariérne a psychologické poradenstvo. Zjednotí sa dĺžka externého štúdia s dĺžkou denného štúdia. Výška školného za nadštandardné štúdium nebude po novom v plnej výške, ale bude sa odvíjať od počtu kreditov v nadštandardnom štúdiu. "Teda študent, ktorý napríklad neuspeje v jednom predmete alebo na jednej štátnici, ktorú si 'dokončí' v septembri, tak nebude musieť zaplatiť niekoľko stoviek eur, ale iba pomernú časť, zodpovedajúcu kreditovej záťaži," uviedla ŠRVŠ. Podľa Šurana sa stretávali s desiatkami prípadov, keď študent neuspel na jednej štátnici, a preto dostal od vysokej školy zaplatiť tisíc eur, aby si následne dokončil štúdium v septembri, teda absolvoval jeden mesiac nadštandardu. "Pre školu to znamenalo finančnú záťaž jednej štátnicovej komisie, no študent musel zaplatiť nepomerne vyššiu sumu. Súčasné nastavenie nedávalo zmysel," skonštatoval.

Novela zavádza "mobilitné okná", čo vytvára priestor v študijných plánoch študentov na absolvovanie zahraničnej mobility a možnosť prijatia zahraničných (hlavne ukrajinských) študentov. Podľa ŠRVŠ najväčšou výzvou bude možnosť si na fakultnej úrovni ustanoviť orgány študentskej samosprávy, kde budú študenti riešiť študentské záležitosti a pomáhať v každodenných problémoch svojím spolužiakom.

V novele sa upravuje i postup, ktorým môže ministerstvo školstva postihovať firmy, ktoré pre študentov vypracujú záverečné práce.

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili v stredu (23. 3.) novelu zákona o vysokých školách.