Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ŠRVŠ:Za odchodom absolventov medicíny sú pracovné podmienky

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Študenti lekárskych fakúlt vyčítajú Smeru, že ich a štúdium medicíny zneužíva ako prostriedok pre ďalšie polarizovanie spoločnosti a politickej kampane.

Bratislava 19. januára (TASR) - Primárnym problémom odchodu absolventov medicíny do zahraničia nie je finančné ohodnotenie, ale neadekvátne pracovné podmienky. Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) tak reagovala na sobotňajšie (18. 1.) vyjadrenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý chce zabrániť odlevu absolventov lekárskych fakúlt do zahraničia.

ŠRVŠ znepokojilo vyhlásenie predsedu Smeru-SD. Jedno z troch opatrení sociálnych demokratov, ktoré v sobotu predstavili počas programovej konferencie v Banskej Bystrici, je podľa Fica riešenie úniku vyštudovaných mladých lekárov zo Slovenska do zahraničia. Fico chce v prípade úspechu po parlamentných voľbách s účinnosťou od roku 2020 zaviesť, aby mali končiaci lekári dve možnosti. Buď dostanú šek na 55.000 eur a budú môcť odísť kam chcú, alebo odpracujú na Slovensku desať rokov.

"Robert Fico a jeho riešenie problému odlevu študentov považuje ŠRVŠ za extrémne populistické," uviedla ŠRVŠ na profile na sociálnej sieti. Zároveň si myslia, že za odchodom absolventov nie sú financie, ale pracovné podmienky.

Študenti lekárskych fakúlt vyčítajú Smeru, že ich a štúdium medicíny zneužíva ako prostriedok pre ďalšie polarizovanie spoločnosti a politickej kampane. "Sme otvorení diskusii o vytvorení lepších pracovných podmienok pre absolventom lekárskych fakúlt s cieľom udržania mladých lekárov na Slovensku. Nemyslíme si, že daný návrh opatrenia je správnym riešením odlevu mladých lekárov do zahraničia," uvádza Fórum študentov medicíny na sociálnej sieti. Pripomenuli, že mnohí sa rozhodli na Slovensku zostať a pracovať na zlepšovaní aktuálneho stavu. "Takéto riešenie, ale napriek tomuto rozhodnutiu rázne odmietame," dodali študenti lekárskych fakúlt.