Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Odborníci: Začiatok roka prináša aj výskyt alergénov jarných drevín

Na snímke lieska veľkoplodá, archívna foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Peľ jarných drevín často skrížene reaguje s niektorými potravinami rastlinného pôvodu, čo následne môže viesť k prejavom takzvaného ústneho alergického syndrómu.

Bratislava 5. januára (TASR) - Nový rok pre alergikov znamená aj začiatok výskytu alergénov jarných drevín. Medzi klinicky významné alergény z tejto skupiny patrí peľ brezy, liesky, jelše, neskôr hraba, duba a buka. Na sociálnej sieti to pripomenula Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie (SSAKI).

Ako prvý sa objavuje v ovzduší peľ liesky, ktorý môže vyvolať alergické prejavy už v januári. "Je to v čase keď je ešte v prírode sneh. Prejavy alergie sú preto často zamieňané za klasickú infekciu dýchacích ciest," priblížila SSAKI.

Peľ jarných drevín často skrížene reaguje s niektorými potravinami rastlinného pôvodu, čo následne môže viesť k prejavom takzvaného ústneho alergického syndrómu. "Ide o svrbenie podnebia, jazyka, opuch pier po konzumácii potravín, ako jablko, mrkva, zeler alebo niektoré orechy," vysvetlila SSAKI.

Jedinou príčinnou liečbou alergie na peľ jarných drevín je alergénová imunoterapia, a to v podobe tabletiek či roztokov. "Optimálny čas na začatie tejto liečby je práve teraz. Keďže nástup tejto liečby je v priebehu niekoľkých mesiacov, treba začať pred nástupom sezóny drevín," zdôraznila SSAKI.