Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

DNES TO JE NA CESTÁCH DRSNÉ: Pozor na poľadovicu, sneženie i hmlu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vodiči by si mali podľa cestárov dávať pozor na poľadovicu na cestách stredného a východného Slovenska.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Vodiči by si však mali dávať pozor na tvorbu poľadovice, miestami na hmlu a sneženie. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Poľadovica je podľa SSC na ceste II/527 Veľký Krtíš - Ryžovisko a na cestách III. tried v okolí Čeboviec. Vodiči by si mali podľa cestárov dávať pozor na poľadovicu na cestách stredného a východného Slovenska.

Hmlu s dohľadnosťou do 50 metrov hlásia v okolí Turne nad Bodvou a do 100 metrov v lokalitách Tornaľa a Giraltovce. Sneženie obmedzuje dohľadnosť do 100 metrov v okolí Ružomberka a v okrese Čadca.

Pre vozidlá nad desať metrov sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), Šútovce (cesta III/1774). Horský priechod Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 tony.

Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie, v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576) sú uzatvorené pre všetku dopravu. Cesty sú v zime neudržiavané.

V Bratislave a okolí hlásia nehody, kolóny a zdržanie


Vodiči jazdiaci v Bratislave a jej blízkom okolí hlásia aktuálne viaceré nehody a tvorbu kolón so zdržaním zhruba do 50 minút.

Stella centrum informuje o kolóne na diaľnici D2 za Stupavou v smere do Bratislavy, kde sa vodiči zdržia do 30 minút. Zdržanie 10 až 20 minút hlásia vodiči v Bratislave na Račianskej v smere do centra, na diaľnici D1 pred vjazdom do Bratislavy a pred Prístavným mostom. V smere z bratislavských Vajnôr do centra hlavného mesta si vodiči počkajú asi 20 minút. S výrazným zdržaním treba podľa Stella centra rátať za Viničným v smere na D1 a do Senca. Kolóny sa tvoria aj v Dunajskej Lužnej v smere do Rovinky a Bratislavy, v Moste pri Bratislave, Ivanke pri Dunaji a za Studeným a Miloslavovom v smere do Bratislavy.

Zelená vlna RTVS upozorňuje na kolóny v Bratislave so zdržaním 15 až 20 minút aj na Vajnorskej a Rožňavskej. Na D1 od križovatky Senec až do bratislavskej Petržalky eviduje až 50-minútové zdržanie. Nehodu hlási na bratislavskom diaľničnom obchvate smerom na Prístavný most, kde sa zrazil kamión s autom. Nehoda je podľa Zelenej vlny RTVS aj na výjazde z Ivanky pri Dunaji smerom do Bratislavy.

Meteorológovia varujú pred snežením v Žilinskom a Trenčianskom kraji


Meteorológovia varujú pred snežením v Žilinskom a Trenčianskom kraji. Najmä v horských oblastiach tu môže napadnúť 30 až 50 centimetrov nového snehu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal do stredy (12.12.) rána výstrahu 1. stupňa.

Predpokladaná výška nového snehu predstavuje podľa meteorológov potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava či pohyb osôb.

Mierne lavínové nebezpečenstvo je v Tatrách a Malej Fatre



V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier i Malej Fatry sa vplyvom predchádzajúceho sneženia a silného vetra vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach trvá len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. V utorok tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Dodal, že lavínová hrozba je veľmi lokálna. Viaže sa najmä na záveterné svahy a žľaby pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. "Čiže na miesta, kde bolo previate väčšie množstvo nového snehu. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne," uviedol Kyzek.

Počas pondelka (10.12.) sa hranica sneženia znížila až do podhoria, pribudlo päť až 15, miestami 20 centimetrov nového snehu. "Za posledné tri dni pripadlo na horách 20 - 50 cm nového snehu, čo je však stále podpriemerná snehová pokrývka. V stredných polohách do 1500 m dosahuje celková výška snehu do 30 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 25 - 55 cm. Zrážky prichádzali od západu až severozápadu a spolu so silnejším vetrom bol sneh previevaný hlavne na záveterné južné, juhovýchodné a východné svahy," priblížil Kyzek.

"V žľaboch najvyšších polôh môžeme nájsť aj nafúkané vankúše s hrúbkou 0,5 až jeden meter. A naopak, na vetrom exponovaných miestach je sneh sfúkaný na tvrdý podklad," uzavrel Kyzek.