Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SSD:Na strednom Slovensku je bez elektriny vyše 11 000 odberných miest

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výpadky zasiahli všetky regióny distribučného územia SSD, ale predovšetkým horné Považie, Kysuce, Oravu, Liptov, Zvolen, Hont a Gemer.

Žilina 4. februára (TASR) – V Žilinskom a Banskobystrickom kraji je vplyvom nepriaznivého počasia bez elektriny viac ako 11.000 odberných miest spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD). Podľa hovorcu spoločnosti Miroslava Gejdoša komplikuje elektrikárom prácu zasnežený terén a neprejazdné cesty.

Doplnil, že poruchy vyradili z prevádzky viac než 300 trafostaníc. "Energetici zo SSD riešia poruchy na 25 vedeniach vysokého napätia (22 kV), jednu na vedení veľmi vysokého napätia (110 kV) a desiatky porúch na úrovni nízkeho napätia (0,4 kV)," uviedol Gejdoš.

Elektrikári sú podľa neho v maximálnom možnom nasadení, ale boria sa s nesmierne ťažkými podmienkami. "Ak to situácia umožňuje, zasiahnuté oblasti zužujú na čo najmenšie úseky a vypnutých odberateľov prepínajú v spolupráci s dispečingom na iné zásobovacie trasy. Ich možnosti sú však v tomto smere obmedzené," podotkol.

Výpadky zasiahli všetky regióny distribučného územia SSD, ale predovšetkým horné Považie, Kysuce, Oravu, Liptov, Zvolen, Hont a Gemer. "Dôvodom sú štandardne najmä stromy a konáre popadané na vzdušné vedenia, ktoré poškodili vodiče, izolátory a stĺpy. Keďže sa na väčšine územia vyskytuje hlboký sneh a mnohé cesty sú neprejazdné, k niektorým poruchám sa elektrikári nemôžu dostať, prípadne im to trvá oveľa dlhšie ako za normálnych okolností," vysvetlil Gejdoš.

Čas sprevádzkovania jednotlivých poškodených vedení je podľa neho v týchto chvíľach otázny. "Tam, kde stále fúka silný vietor a padajú stromy, museli energetici kvôli vlastnej bezpečnosti vyhľadávanie a odstraňovanie porúch prerušiť. Vo viacerých lokalitách si nepomôžu bez ťažkej techniky, ale momentálne ju tam nedokážu prepraviť. Postup prác bude závisieť od vývoja počasia a dostupnosti mechanizmov, ktoré dokážu preraziť cesty hlbokým snehom," uzavrel hovorca SSD.