Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Školská inšpekcia: Problémom pri výbere riaditeľa je zmena pravidiel

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) kontrolovala v školskom roku 2022/2023 400 výberových konaní na riaditeľa školy, z toho 324 na základných a 76 na stredných školách.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Problémom výberových konaní na riaditeľa školy je častá zmena pravidiel, ktorá spôsobuje nejasnosti napríklad v kvalifikačných predpokladoch kandidátov. Skonštatovala to hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.

Podotkla tiež, že napriek zisteniam, ktoré naznačujú vysokú mieru regulárnosti výberových konaní, dochádza pri nich k zásahom zriaďovateľov či k iným formám ovplyvňovania členov komisie, a tiež nezrovnalostiam ako prizývanie kandidátov nad maximálne povolený vek 65 rokov.

Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) kontrolovala v školskom roku 2022/2023 400 výberových konaní na riaditeľa školy, z toho 324 na základných a 76 na stredných školách. Ich najčastejším dôvodom bolo uplynutie funkčného obdobia. Takmer dve tretiny konaní mali len jedného kandidáta, ktorými boli do veľkej miery súčasný riaditeľ alebo riaditeľka školy. Väčšina z nich bola neverejná.