Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

P.Köles:PVV je z hľadiska obrany a bezpečnosti veľmi vydarený dokument

Na archívnej snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) drží v ruke programové vyhlásenie vlády SR a predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) počas tlačovej konferencie. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dokument podľa Kölesa pomerne presne reflektuje bezpečnostné prostredie, v ktorom sa SR nachádza. Uvítal by však väčší dôraz na bezpečnostné hrozby spojené s klimatickými zmenami.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Programové vyhlásenie vlády (PVV) je z hľadiska obrany a bezpečnosti veľmi vydarený dokument, myslí si riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Peter Köles. Oceňuje značný priestor venovaný hybridným hrozbám a dezinformáciám, jasnú prozápadnú orientáciu, ako aj záväzok prijať strategické dokumenty a prehodnotiť postavenie Bezpečnostnej rady SR.

Dokument podľa Kölesa pomerne presne reflektuje bezpečnostné prostredie, v ktorom sa SR nachádza. Uvítal by však väčší dôraz na bezpečnostné hrozby spojené s klimatickými zmenami. "V dokumente sa objavujú iba čiastkovo, ale to je detail," poznamenal.

Na oblasť hybridných hrozieb a dezinformácií poukazovali experti už roky, no predchádzajúca vláda nemala ochotu systémovo tieto hrozby riešiť, hovorí riaditeľ SSPI. "Pozitívne hodnotím najmä to, že sa k agende boja proti dezinformáciám prihlásili všetky dôležité rezorty pre túto oblasť - obrana, vnútro, zahraničné veci, ale aj školstvo, kultúra či zdravotníctvo," dodal.

Köles tiež ocenil, že sa vláda zaviazala prijať strategické dokumenty, napríklad bezpečnostnú a obrannú stratégiu. "Minulá vláda ich síce schválila, no nepredložila ich do Národnej rady SR, a teda v súčasnosti platia verzie z roku 2005, ktoré nereflektujú zmenené bezpečnostné prostredie," skonštatoval. Za dôležitý označil aj záväzok vypracovať Koncepciu bezpečnostného systému SR a audit informačnej a kybernetickej bezpečnosti.

Pozitívne hodnotí aj zámer prehodnotiť postavenie Bezpečnostnej rady SR, "pretože tá je dnes neefektívna a nie je pripravená na zvládanie bezpečnostných výziev". Za podstatné považuje aj to, že z dokumentu je cítiť jasnú prozápadnú orientáciu.