Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Stančík a Pollák chcú, aby GP riešila Ficove výroky o vražde Kuciaka

Na snímke poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pollák, ktorý pripomenul aj kauzu nezákonných lustrácií počas vlády Smeru, vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby okamžite začal konať.

Bratislava 2. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady SR Andrej Stančík a Peter Pollák (obaja OĽANO) vyzývajú Generálnu prokuratúru SR, aby okamžite začala konať vo veci výrokov lídra strany Smer-SD Roberta Fica o vražde novinára Jána Kuciaka. TASR o tom informovali z mediálneho tímu OĽANO.

"Fico na proteste tvrdil, že povie pravdu o vražde Jána Kuciaka a ľudia vraj budú prekvapení. V prípade, že Fico vie, kto dal zavraždiť Jána a Martinu, mal by okamžite vypovedať na polícii, ako mu káže zákon," povedal Stančík.

Pollák, ktorý pripomenul aj kauzu nezákonných lustrácií počas vlády Smeru, vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby okamžite začal konať.

Oslavy 1. mája, ktoré v nedeľu (1. 5.) organizovala v Nitre strana Smer-SD, sa postupne zmenili na protest proti vláde, prezidentke a proti vydaniu poslanca Fica na väzobné stíhanie. Ten počas osláv avizoval, že raz "povieme", kto zabil Kuciaka, a všetci z toho budú šokovaní.

Na Ficov výrok o vražde Kuciaka poukázali aj ôsmi slovenskí europoslanci v liste, ktorým vyzývajú vedenie frakcie socialistov a demokratov (S&D) na prehodnotenie členstva strany Smer-SD v politickej skupine.

Vyjadrenia, ktoré odzneli na nedeľňajšej akcii Smeru, kritizuje aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). "Rozsah vulgarizmov a miera nekultúrnosti, osobných urážok, osobitne voči hlave štátu, a podnecovanie davu k zlobe a občianskej nevraživosti sa vymykali doterajšej najhoršej predstavivosti," uviedol na sociálnej sieti Korčok.

Svojou nebezpečnou nekultúrnosťou a necivilizovanosťou zašli veci podľa jeho slov tak ďaleko, "že nestačí, aby sa politici, ústavní činitelia alebo súkromné osoby dištancovali od takýchto prejavov. "Nastal čas, aby sa aj parlament ako inštitúcia v mene občanov dištancovala od tohto ľudského a politického suterénu vo verejných prejavoch politikov, aké sme videli včera v Nitre," dodal Korčok.