Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Stančík: SR má v zahraničí lepší imidž ako kedykoľvek, je spoľahlivé

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Andrej Stančík. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Spoluprácu Vyšehradskej štvorky (V4) je podľa neho potrebné obmedziť na konkrétne témy, z ktorých možno benefitovať.

Bratislava 5. januára (TASR) - Slovensko má v zahraničí zásadne lepší imidž, ako kedy malo. Sme jasným a spoľahlivým partnerom. Pre TASR to uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Andrej Stančík.

Podotkol, že dynamiku celého roka 2022 ovplyvnila ruská agresia na Ukrajine, ktorá úzko súvisí s infláciou a vysokými cenami energií. Slovensko sa podľa neho v tejto súvislosti zachovalo najlepšie, ako mohlo. "Od začiatku vojny sme sa jednoznačne postavili na stranu obete - Ukrajiny - a pomáhali sme nielen humanitárne, ale aj vojensky," priblížil Stančík.

Kľúčovým faktorom minulého roka sa podľa neho stala jednota Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. "Ak Vladimir Putin čakal, že nás agresiou rozbije, tak sa mu podaril presný opak. Dnes vidíme, že EÚ je jednotná v otázke podpory Ukrajine a do NATO sa chcú pridať dve silné demokratické krajiny Švédsko a Fínsko," podotkol.

Spoluprácu Vyšehradskej štvorky (V4) je podľa neho potrebné obmedziť na konkrétne témy, z ktorých možno benefitovať. "Naša spolupráca je pre nás podstatná tam, kde máme rovnaké názory. Naopak, v otázkach vojny na Ukrajine či európskej integrácie vidíme vzďaľovanie sa a postupnú izoláciu Maďarska," vysvetlil.

Postavenie a obraz Slovenska v rámci EÚ sa podľa neho vďaka vláde Eduarda Hegera (OĽANO) zásadne zlepšili. Za Hegerov veľký úspech považuje umožnenie využitia eurofondov, ktoré by inak prepadli, na pomoc občanom a firmám s energetickou krízou. "Aj toto je dôkaz toto, že jasná a hodnotová politika, ako aj zlepšovanie bilaterálnych vzťahov s partnermi a inštitúciami EÚ má prínos pre našich občanov," skonštatoval.

Kritizuje bývalé vládne garnitúry, že zanedbávali pripravenosť krajiny. Slovensko si preto podľa neho odnieslo krízy horšie než iné krajiny. "Všetko sa muselo pripravovať 'za chodu', čo vytváralo tlak a nútilo k improvizácii," uviedol. Trestuhodná bola podľa Stančíka aj slovenská viac ako 90-percentá závislosť od ruského plynu, zatiaľ čo iné krajiny svoje zdroje diverzifikovali. "Do budúcna sme sa z týchto chýb poučili. Za pol roka sa podarilo zásadne znížiť našu závislosť od nestabilných dodávok ruského plynu," dodal.