Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Stančík: Štáty EÚ chcú Kyjev ďalej podporovať humanitárne aj vojensky

Na snímke poslanec NRSR Andrej Stančík (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Okrem pomoci Ukrajine sa európski diplomati podľa Stančíka zhodli aj na ďalšej podpore pre Moldavsko, ktoré vojna v susednom štáte ničí ekonomicky aj politicky.

Brusel 12. decembra (TASR) - Vojna na Ukrajine zmenila geopolitickú situáciu v regióne Východného partnerstva, a preto EÚ musí vyvinúť väčšie úsilie, ak sa v ňom chce presadiť. Podľa spravodajcu TASR to uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Andrej Stančík po pondelňajšom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Stančík pripomenul, že hoci Ukrajina bola dominantnou témou rokovaní, diplomati sa zhodli na tom, že vzťahom s krajinami Východného partnerstva sa treba ďalej intenzívne venovať.

"Naša pozícia je, že potrebujeme viac flexibility a konkrétnych riešení pre občanov tohto regiónu," vysvetlil.

"Zhodli sme sa, že Ukrajinu musíme naďalej podporovať, a to nielen humanitárne, ale aj finančne a vojensky. Hovorili sme o dodávkach zbraní a trénovaní ukrajinských vojakov," opísal situáciu.

Stančík potvrdil, že Rada ministrov jednomyseľne schválila doplnenie Európskeho mierového nástroja (EIP) o dve miliardy eur, hoci Maďarsko malo najskôr k tomu výhrady. Cez tento fond môže EÚ financovať nákup zbraní a vojenského vybavenia.

Ministri EÚ už teraz hovoria, že po vojne bude treba potrestať osoby vinné z vojnových zločinov na Ukrajine a vytvoriť pre to vhodný právny rámec. Veľkou výzvou bude aj obnova Ukrajiny a diplomati sa zhodli, že na tento účel by mali byť použité aj zmrazené ruské aktíva v Európe, avšak v súlade s platnými zákonmi.

V poradí deviaty balík sankcií EÚ proti Rusku nebol podľa Stančíka na programe rokovaní, potvrdil však, že sa v Bruseli na jeho príprave pracuje.

Okrem pomoci Ukrajine sa európski diplomati podľa Stančíka zhodli aj na ďalšej podpore pre Moldavsko, ktoré vojna v susednom štáte ničí ekonomicky aj politicky. Ako krajina plne závislá od dodávok plynu a elektriny z Ruska sa ocitla vo veľmi ťažkej situácii, pričom problémom je vysoká inflácia. Okrem toho proreformná a proeurópska vláda čelí aj hybridnej vojne zo strany Ruska, ktorá cez rôzne proruské organizácie a ľudí vnáša do krajiny chaos.

Stančík upozornil, že Slovensko v novembri Moldavčanom pomohlo reverznými dodávkami plynu. Dodal, že slovenská diplomacia podporuje eurointegračné ambície Ukrajiny, Moldavska aj Gruzínska.