Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Stančík: Zmeny v spoločnej zahraničnej politike a obrane sú nutné

Na archívnej snímke poslanec NR SR Andrej Stančík. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ak chceme, aby bola EÚ lídrom a jednotná, potrebujeme jednotnú zahraničnú politiku, pričom by na schválenie mala stačiť kvalifikovaná väčšina, uviedol pre TASR Stančík.

Bratislava 31. mája (TASR) - Zmeny v spoločnej zahraničnej politike a obrane v Európskej únii (EÚ) sú nutné. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Andrej Stančík (OĽANO) z parlamentného zahraničného výboru. Potrebu zmien odôvodňuje vojnou na Ukrajine. Hovoril o nej v súvislosti s Konferenciou o budúcnosti Európy (CoFoE), z ktorej vyšli požiadavky na zmeny v Únii.

"Ak chceme, aby bola EÚ lídrom a jednotná, potrebujeme jednotnú zahraničnú politiku, pričom by na schválenie mala stačiť kvalifikovaná väčšina," uviedol pre TASR Stančík.

Volá aj po posilnení obrannej spolupráce. "Myslím, že idea spoločnej armády by mala byť konečným cieľom. Len tak môžeme čeliť hrozbám, ktoré 21. storočie prináša a nebyť v závese iných mocností. Chápem, že je to dlhá cesta, no bez vízie budeme stagnovať na mieste," poznamenal.

CoFoE priniesla aj tému otvárania základných zmlúv o fungovaní EÚ. Pri ich úpravách sa Stančík obáva najmä postupu Maďarska, ktoré podľa jeho slov blokuje jednotný postoj EÚ. Stančík preto hovorí aj o možnosti dvojrýchlostnej únie.

"Ak nebude možné nájsť konsenzus, verím, že by sme sa mali zaoberať myšlienkou tzv. dvojrýchlostnej EÚ. Tí, ktorí budú chcieť spoluprácu prehĺbiť, tak to budú môcť spraviť bez toho, aby ich niekto blokoval," doplnil pre TASR.