Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Staré pneumatiky nepatria do zmesového odpadu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Odber starých pneumatík podľa OZV ponúkajú aj niektoré obce na zberných dvoroch.

Bratislava 8. mája (TASR) - Staré pneumatiky nie sú klasickým komunálnym odpadom, nepatria preto do nádob na zmesový odpad. Nesmú sa ukladať ani vedľa zberných nádob a vynášať do lesa, jazera alebo niekam za obec. Na sociálnej sieti to uviedla organizácia zodpovednosti výrobcov Envi-Pak.

"V zmysle zákona o odpadoch je ich spätný zber povinný bezplatne zabezpečiť každý výrobca a distribútor pneumatík, čiže autoservis, pneuservis alebo predajca pneumatík či automobilov, a to bez ohľadu na miesto ich kúpy, veľkosť alebo značku," uviedol Envi-Pak. Dodal, že tieto prevádzky sú povinné od ľudí bezplatne prevziať pneumatiky a to aj vtedy, keď si u nich nekúpili žiaden produkt alebo službu.

Odber starých pneumatík podľa OZV ponúkajú aj niektoré obce na zberných dvoroch. Staré pneumatiky sa dajú následne veľmi dobre recyklovať. "Pomelú sa a z gumového granulátu sa vyrábajú gumené rohože, športové povrchy alebo povrchy detských ihrísk. Gumový prach sa využíva ako prímes do asfaltu či stavebných izolácií," priblížil Envi-Pak.