Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Starostovia žiadajú o predĺženie lehoty na predkladanie projektov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prosbu adresujú ministerstvu kultúry a evirorezortu.

Bratislava 13. januára (TASR) - Starostovia z okresov Galanta a Dunajská Streda vyzývajú rezort kultúry a ministerstvo životného prostredia, aby predĺžili lehoty na predkladanie projektov. Iniciatívu podporili mimoparlamentné strany Most-Híd a SMK-MKP. Tvrdia, že počas pandémie nie je možné dodržať pôvodné termíny. Informovala o tom hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme.

Obce podľa strán nemôžu byť obeťami núdzového stavu. Starostovia v liste adresovanom obom ministerstvám žiadajú ministrov o predĺženie lehoty predkladania projektov. Ide o výzvu Zvyšovanie energetickej účinnosti verejných budov vrátane zatepľovania, ktorú vypísal Environmentálny fond. Pri rezorte kultúry má ísť o výzvu Obnovme si svoj dom.

Predseda strany Most-Híd László Sólymos hovorí, že lockdown ovplyvňuje mnoho ďalších oblastí riadenia štátu. "Obce stáli za vládou pri celoštátnom testovaní. Okrem finančných zdrojov zabezpečili aj personál. Teraz je na rade vláda. Ak sa lehoty nepredĺžia, mnohé obce a mestá nebudú mať možnosť na vypracovanie kvalitných projektov a prídu o možnosť získať finančnú podporu pre svoj rozvoj," poznamenal Sólymos.

Každá výzva má zmysel len vtedy, keď sa finančná pomoc dostane k čo najväčšiemu počtu príjemcov, povedal predseda SMK-MKP Krisztián Forró. "Miestnym samosprávam musí byť poskytnutá príležitosť pripraviť kvalitné projekty, ktoré im pomôžu pri rozvoji obcí aj v týchto zložitých časoch," podotkol.