Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Štát preplatí starostlivosť o utečencov pozitívnych na COVID-19

Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny na hraničnom priechode Ubľa-Malyj Bereznyj. Ubľa, 27. februára 2022. Foto: TASR - František Iván

Žiadateľ o azyl a žiadatelia o dočasné útočisko majú nárok na neodkladnú a potrebnú indikovanú zdravotnú starostlivosť, doplnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Bratislava 28. februára (TASR) - Štát preplatí zdravotnú starostlivosť o vojnových utečencov z Ukrajiny, pokiaľ budú pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Vyplýva to zo stanoviska Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

"Ľudia, ktorí sú pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, dostanú všetky potrebné vyšetrenia a starostlivosť. Ak nie sú zdravotne poistení, úhrada bude realizovaná zo štátneho rozpočtu," uviedla Eliášová.

Priblížila, že azylanti majú plne preplácanú zdravotnú starostlivosť ako ostatní účastníci systému. Žiadateľ o azyl a žiadatelia o dočasné útočisko majú nárok na neodkladnú a potrebnú indikovanú zdravotnú starostlivosť, doplnila hovorkyňa.

Zvyšnú skupinu ľudí ministerstvo aktuálne rieši. "Cieľom je, aby všetci ľudia mali zabezpečenú a uhradenú minimálne neodkladnú zdravotnú starostlivosť," avizovala Eliášová.