Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Štátna opera pripravila v novej sezóne štyri premiéry

Na archívnej snímke budova Štátnej opery. Foto: TASR Ján Krošlák

Opera sa počas sezóny vráti k titulom, ktoré pre pandémiu z rôznych dôvodov nemohla uviesť.

Banská Bystrica 4. septembra (TASR) – Umelecké vedenie Štátnej opery v Banskej Bystrici pripravilo pre divadelnú sezónu 2022/2023 štyri premiérové tituly, ponúka 22 opier, operiet, klasický balet i hudobno-dramatické a tanečné diela. Chýbať nebudú ani tradičné koncertné podujatia a obnovený projekt Hviezdny jún. TASR o tom informovala vedúca propagácie opery Katarína Uhríková.

"V októbri sa po 21 rokoch vráti na banskobystrické javisko populárna Predaná nevesta Bedřicha Smetanu. Skúšky sú už v plnom prúde, dirigentskej taktovky sa ujal Ján Procházka, réžiu má Zuzana Fischer. Na december je už tradične naplánovaná opereta, tentoraz to bude Paganini od Franza Lehára v hudobnom naštudovaní Jána Procházku a v réžii Dany Dinkovej. Novovzniknuté samostatné teleso Balet Štátnej opery v marci 2023 uvedie adaptáciu románu L. N. Tolstého Anna Karenina v choreografii Petra Dolinského, pod dirigentskou taktovkou Igora Bullu. Premiérový kolotoč uzavrie v máji talianska opera Andrea Chénier skladateľa Umberta Giordana, ktorá zaznie v našej opere po prvý raz. Hudobne ju naštuduje taliansky dirigent Stefano Romani, réžie sa ujme Andrea Hlinková," priblížila Uhríková.

Opera sa počas sezóny vráti k titulom, ktoré pre pandémiu z rôznych dôvodov nemohla uviesť. Obnoví dvojtitul Sedliacka česť/Komedianti, La Giocondu, Rusalku a ďalšie. Ponúkne tiež repertoárové predstavenia pre deti – operu Kocúr v čižmách či baletnú rozprávku Ferdo Mravec.

"Popri domácich umelcoch sa na javisku objavia aj hostia, ktorí pravidelne spolupracujú s naším divadlom. Nebudú chýbať ani mimoriadne umelecké osobnosti svetových javísk, ktoré zavítajú do Banskej Bystrice prvý raz," dodala Uhríková.