Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Štátna volebná komisia čaká na oznámenie o uprázdnení mandátu v EP

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

NR SR o nastúpení náhradníka informuje europarlament do 15 dní od doručenia oznámenia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, priblížili z tlačového odboru.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán čaká na doručenie oznámenia Európskeho parlamentu (EP) o uprázdnení mandátu Národnej rade (NR) SR. Z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra to uviedli pre TASR v súvislosti s úmrtím slovenského europoslanca Miroslava Číža.

Priblížili, že ak sa v Európskom parlamente uprázdni počas volebného obdobia mandát, nastupuje náhradník tej istej politickej strany alebo koalície podľa poradia, v akom bol uvedený na kandidátnej listine. "Ak však boli na hlasovacom lístku uplatnené prednostné hlasy, nastupuje kandidát, ktorý získal potrebný počet prednostných hlasov," dodali.

"Nastúpenie náhradníka vyhlasuje Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán do 15 dní od doručenia oznámenia Európskeho parlamentu o uprázdnení mandátu Národnej rade SR," podotkli. Náhradníkovi odovzdá osvedčenie, v ktorom sa uvedie, od ktorého dňa sa stal poslancom Európskeho parlamentu.

Ako ďalej uviedli, nastúpenie náhradníka bezodkladne oznámi štátna volebná komisia Národnej rade SR. "Národná rada SR o nastúpení náhradníka informuje Európsky parlament do 15 dní od doručenia oznámenia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán," priblížili.

Tlačový atašé EP Ján Jakubov pre TASR povedal, že v prípade úmrtia europoslanca by mala byť o tejto skutočnosti bezodkladne informovaná predsedníčka EP. "Každý členský štát si pritom, v súlade s aktom z 20. septembra 1976 o voľbe poslancov EP v priamych všeobecných voľbách, samostatne ustanovuje vhodné postupy na obsadenie každého mandátu," dodal.

O úmrtí poslanca bude oficiálne informované aj plénum Európskeho parlamentu na najbližšej plenárnej schôdzi, plánovaná je na 16. až 19. januára 2023. Podobne bude informované plénum aj o náhradníkovi.

Slovenský europoslanec a dlhoročný politik Miroslav Číž zomrel vo štvrtok v ranných hodinách. Stál pri vzniku strany Smer-SD. V minulosti bol poslancom NR SR. V posledných rokoch zastupoval Slovensko v EP.