Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Štátne lesy v národných parkoch by sa mali presunúť pod ochranárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Urýchliť by sa tak mala ich zonácia.

Bratislava 24. mája (TASR) - Štátne lesy v národných parkoch v najprísnejších chránených územiach by mali spravovať ochranári. Avizuje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Urýchliť by sa tak mala ich zonácia. Informovalo o tom tlačové oddelenie envirorezortu.

"Výsledkom transformácie národných parkov Slovenska má byť ekonomické a sociálne povznesenie týchto regiónov – pri zachovaní chránených prírodných hodnôt," uvádza MŽP. Výsledkom má byť podľa rezortu najväčšia transformácia štátnej ochrany prírody na území deviatich národných parkov. Presun by sa mal týkať území v 3., 4. a 5. stupni ochrany. Transformáciu zabezpečí novela zákona o ochrane prírody, ktorú MŽP SR posunulo do legislatívneho procesu. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) hovorí, že tým Slovensko dobieha zaostávanie voči iným európskym krajinám.

Envirorezort chce do správy národných parkov preniesť tiež horné toky, ktoré sú v súčasnosti pod Slovenským vodohospodárskym podnikom. "Chceme skončiť kompetenčné vojny, pre ktoré dochádza v národných parkoch k úpadku ochrany ich prírodných hodnôt a súčasne aj sociálno-ekonomického rozvoja," uviedlo ministerstvo.

MŽP pripomína, že na Slovensku momentálne vykonávajú správu lesov rôzne podnikateľské subjekty a viaceré štátne inštitúcie. Nejde len o lesy v pôsobnosti agrorezortu. Ide napríklad o vojenské lesy, ktoré zabezpečujú správu lesných pozemkov vo vojenských obvodoch. Nová legislatíva s tým podľa MŽP počíta a ponecháva špecifické postavenie viacerých štátnych organizácií, ktoré vykonávajú správu lesného majetku.

Od transformácie národných parkov si envirorezort sľubuje zlepšenie ochrany, rast mäkkého turizmu a pracovných miest v službách. V rámci implementácie novely zákona budú o fungovaní jednotlivých národných parkov rokovať experti Štátnej ochrany prírody SR a MŽP priamo v regiónoch Slovenska so všetkými zainteresovanými stranami, vrátane súkromných vlastníkov lesov a mimovládnych organizácií. Ministerstvo deklaruje, že pre jednotlivé národné parky pripravuje špecifické projekty transformácie. Tie by mali ponúkať nové pracovné, vzdelávacie aj podnikateľské príležitosti s dlhodobým výhľadom rozvoja.