Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Štátne záchranky majú dostať vyše 22 mil. eur na nákup nových vozidiel

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Súčasťou nakúpených vozidiel má byť aj nové vybavenie, ktoré zodpovedá trendom urgentnej zdravotnej starostlivosti vo svete.

Bratislava 25. januára (TASR) - Štátne záchranky majú dostať vyše 22 miliónov eur z plánu obnovy na nákup 197 nových vozidiel. Vláda ich v stredu určila ako priamych prijímateľov prostriedkov v rámci výzvy na obnovu vozového parku. Projekt má zvýšiť bezpečnosť a kvalitu poskytovanej neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

"Veľká časť ambulancií ZZS v súčasnosti využívaných štátnymi poskytovateľmi je v nevyhovujúcom stave. Okrem samotného veku vozidiel (desať a viac rokov) majú neprimeraný nájazd kilometrov, často viac ako 500.000. V praxi sú stále používané aj vozidlá s nájazdom viac ako trištvrte milióna kilometrov," upozornil rezort zdravotníctva. Zastaralý vozový park podľa neho znižuje pre vyšší výskyt nedostatkov dostupnosť neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Pre Záchrannú zdravotnú službu (ZZS) Bratislava má byť alokovaných 13.779.765 eur bez DPH. Zdroje majú ísť na nákup 74 vozidiel rýchlej zdravotnej pomoci, 20 vozidiel rýchlej lekárskej pomoci, 21 rendez-vous vozidiel, troch vozidiel rýchlej lekárskej pomoci s vybavením mobilnej intenzívnej jednotky a šesť vozidiel určených na hromadnú prepravu osôb.

Štátna košická záchranka má z plánu obnovy získať 8.428.707 eur bez DPH. Určené majú byť na obstaranie 46 vozidiel rýchlej zdravotnej pomoci, desať vozidiel rýchlej lekárskej pomoci, deväť rendez-vous vozidiel, päť vozidiel rýchlej lekárskej pomoci s vybavením mobilnej intenzívnej jednotky a tri vozidlá určených na hromadnú prepravu osôb.

Nové rendez-vous vozidlá by sa mali využívať najmä vo veľkých mestách. Rezort vysvetlil, že majú rozmery osobného motorového vozidla a dostanú sa preto jednoduchšie a rýchlejšie na miesto zásahu cez hustú dopravnú premávku. Kúpiť sa má tiež vozidlo na hromadnú prepravu, využiteľné pri udalostiach s hromadným postihnutím osôb. "Takéto vozidlo zatiaľ nie je používané nikde v krajine, no v prípade rozsiahlej katastrofy významným spôsobom prispeje k zvládnutiu krízovej situácie a záchrane ľudských životov," ozrejmilo ministerstvo.

Rezort zdravotníctva tiež upozornil, že záchranári aktuálne pracujú tiež so zastaralým materiálno-technickým vybavením. Súčasťou nakúpených vozidiel má byť preto podľa neho aj nové vybavenie, ktoré zodpovedá trendom urgentnej zdravotnej starostlivosti vo svete.