Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Štátni lesníci si pripomenuli 181. výročie úmrtia J. D. Matejovie

Llipa malolistá, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Matejovie patril medzi najuznávanejších lesníckych odborníkov.

Banská Bystrica 22. januára (TASR) – Zamestnanci štátneho podniku Lesy SR so sídlom v Banskej Bystrici si zapálením sviečok a kladením vencov uctili pamiatku významného tvorcu moderného slovenského lesníctva Jozefa Dekreta Matejovie. V týchto dňoch si tak pripomenuli 181. výročie úmrtia významnej osobnosti nášho lesníctva, ktorý významne prispel k zveľadeniu lesov, zdevastovaných baníctvom a hutníctvom. TASR o tom informovala hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.

"Odkaz J. D. Matejovie spočíva v jeho schopnosti vidieť ďaleko za horizont svojej doby. Často i napriek chýbajúcej podpore svojho okolia dokázal presadiť obnovu lesa v čase, keď ju majitelia lesov považovali za iluzórnu a počítali so zánikom lesného hospodárstva. Podarilo sa mu úspešne obhájiť a presadiť nový prístup k lesnému hospodárstvu v mene zachovania lesov pre potomstvo, o čo sa snažíme v štátnom podniku aj dnes," zdôraznil generálny riaditeľ Lesov SR Tibor Kőszeghy.

Matejovie patril medzi najuznávanejších lesníckych odborníkov. Uvedomoval si potrebu systematickej obnovy lesa a ochrany celého lesného fondu. Pre účely obnovy porastov zabezpečoval premyslený zber, ošetrovanie, lúštenie, skladovanie a evidenciu lesných semien. Zakladal lesné škôlky, kde vyrastali kvalitné sadenice, nevyhnutné pre obnovu lesov. V Starohorskej oblasti v banskobystrickom regióne zalesňoval najmä ťažko prístupné a extrémne bralnaté územia.

Jozef Dekret Matejovie má v Banskej Bystrici viacero pamätných miest. V Národnej ulici ho pripomína park nesúci jeho meno, a taktiež bronzová busta od umeleckého sochára Františka Šidla z roku 1915. Pripomína ho tiež pamätný kameň na Hornej ulici, ako i lesnícky náučný chodník, ktorý sa začína pri jeho pamätníku v Dolnom Jelenci.