Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Štátnu politiku SR voči krajanom v zahraničí by mal zlepšiť nový zákon

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v dokumente upozorňuje, že väčšina novej slovenskej krajanskej komunity nespadá pod aktuálne platnú legislatívu týkajúcu sa Slovákov žijúcich v zahraničí.

Bratislava 24. januára (TASR) – Štátnu politiku SR voči slovenským krajanom, ktorí vycestovali do zahraničia zo socio-ekonomických dôvodov v poslednom desaťročí, by malo zlepšiť prijatie nového zákona. Vyplýva to z návrhu Koncepcie štátnej politiky Slovenskej republiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí na obdobie rokov 2022 až 2026. Materiál je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) v dokumente upozorňuje, že väčšina novej slovenskej krajanskej komunity nespadá pod aktuálne platnú legislatívu týkajúcu sa Slovákov žijúcich v zahraničí. ÚSŽZ preto v návrhu koncepcie poukazuje na nevyhnutné legislatívne zmeny reflektujúce aktuálnu situáciu.

Súčasťou nového zákona by mala byť podľa neho analýza legislatívnej definície pojmu "Slovák žijúci v zahraničí", postavenia a právomoci úradu ako koordinátora tvorby a výkonu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí, ako aj postupu pri vydávaní osvedčení.

"Vytvorenie koordinačného centra štátnej politiky vo vzťahu k novej slovenskej diaspóre v rámci ÚSŽZ si vyžaduje predovšetkým legislatívne rozšírenie kompetencií ÚSŽZ v súvislosti s koordináciou tvorby a výkonu štátnej politiky a starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí vrátane novej slovenskej diaspóry a k zainteresovaným orgánom štátnej správy, redefinovanie pojmu Slovák žijúci v zahraničí, prípadne iné legislatívne definovanie novej slovenskej diaspóry, rozšírenie oblasti systému štátnej podpory aktivít Slovákov žijúcich v zahraničí, personálne a finančné zabezpečenie výkonu novej agendy," uvádza sa v dokumente.

Ďalšou úlohou má byť napríklad aj úprava dotačného systému. Cieľom by tiež malo ostať zavedenie elektronických volieb zo zahraničia či zjednodušenie možnosti získania slovenského štátneho občianstva. Osobitá pozornosť by mala byť podľa ÚSŽZ venovaná aj výchove a vzdelávaniu Slovákov žijúcich v zahraničí v slovenskom jazyku v súlade s reálnymi potrebami slovenských národnostných menšín a komunít.