Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Štátny pohreb prvého prezidenta SR Michala Kováča bude 13. októbra

Michala Kováča Foto: Foto TASR/Vladimír Benko

Pohreb organizuje štátna komisia, ktorú schválila vláda SR, spolu s členmi exprezidentovej rodiny.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Štátny pohreb prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča sa uskutoční vo štvrtok 13. októbra. V tento deň bude zároveň od 8.00 do 17.00 h štátny smútok. Verejnosť sa bude môcť s Kováčom rozlúčiť na Bratislavskom hrade deň vopred, teda v stredu (12. 10.). TASR o tom dnes informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan.



Prvá časť štátneho pohrebu bude na Bratislavskom hrade. Odtiaľ sa smútočný sprievod spolu s rakvou presunie cez Palisády do Prezidentského paláca. Zádušná svätá omša za zosnulého bývalého prezidenta bude v Dóme svätého Martina. Rodina sa s Kováčom rozlúči na súkromnom obrade na Ondrejskom cintoríne v Bratislave.



Pohreb organizuje štátna komisia, ktorú schválila vláda SR, spolu s členmi exprezidentovej rodiny. V komisii sú zastúpení predstavitelia Kancelárie prezidenta SR, Úradu vlády SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstva financií SR, Ministerstva obrany SR, Ministerstva vnútra SR, Rozhlasu a televízie Slovenska, MARIANUM - Pohrebníctva mesta Bratislavy, bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Na čele komisie je riaditeľ odboru protokolu Kancelárie prezidenta SR Tomáš Ferko.