Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Štátny tajomník Eštok rokoval v Budapešti o regionálnej spolupráci

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Eštok s Bókom hovorili aj o príprave maďarského predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

Budapešť 8. decembra (TASR) - Strategický význam regionálnej spolupráce, vrátane spolupráce v rámci Vyšehradskej štvorky (V4), spočíva aj v riešení aktuálnych otázok európskej agendy, zhodli sa na tom vo štvrtok v Budapešti štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Marek Eštok s maďarským ministrom pre záležitosti Európskej únie Jánosom Bókom. TASR o tom v piatok informoval komunikačný odbor slovenského rezortu diplomacie.

Témou rokovania boli aktuálne otázky európskej agendy vrátane rozširovania EÚ či revízie viacročného finančného rámca, ale aj decembrového zasadnutie Európskej rady (14. - 15. decembra 2023).

Eštok s Bókom hovorili aj o príprave maďarského predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2024. Obe strany označili spoluprácu vo formáte V4 za užitočnú.

"Teší ma obojstranný záujem na potrebe oživenia efektívnej regionálnej spolupráce v rámci Vyšehradskej skupiny, osobitne pokiaľ ide o koordináciu v oblasti európskych politík. Rovnako považujem za dôležité, aby sme s Maďarskom aktívne komunikovali o prioritách jeho nadchádzajúceho predsedníctva v Rade EÚ," vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Marek Eštok.

Politici sa zhodli tiež na tom, že politika súdržnosti a spoločná poľnohospodárska politika sú overenými a fungujúcimi politikami, ktorých adekvátne financovanie je potrebné zachovať nielen v rámci revízie súčasného viacročného rozpočtu EÚ, ale rovnako v novom viacročnom rozpočte po roku 2027. Slovensko a Maďarsko nespája iba 655-kilometrová hranica a spoločná história, ale aj viaceré príbuzné záujmy, uviedlo slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)