Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Štátny tajomník M. Klus odcestuje do Luxemburska

Martin Klus, archívne foto. Foto: TASR – Dano Veselský

Súčasťou programu štátneho tajomníka v Luxemburgu bude aj otvorenie nového Honorárneho konzulátu SR v Luxemburskom veľkovojvodstve.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus odcestuje do Luxemburska. Krajinu bude zastupovať na pondelkovom (18. 10.) zasadnutí Rady pre zahraničné veci (FAC). Zúčastní sa tiež otvorenia nového honorárneho konzulátu SR v Luxemburskom veľkovojvodstve. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva.

"Hlavnými témami rokovania šéfov diplomacií členských štátov Európskej únie (EÚ) a ich zástupcov budú popri aktuálnych zahraničnopolitických otázkach najmä Východné partnerstvo EÚ, situácia v Etiópii a Nikarague, či vzťahy EÚ s krajinami Perzského zálivu. Na okraji zasadnutia sa uskutoční aj neformálne stretnutie s ministerkou zahraničných vecí Líbye," priblížil rezort diplomacie.

Súčasťou programu štátneho tajomníka v Luxemburgu bude aj otvorenie nového Honorárneho konzulátu SR v Luxemburskom veľkovojvodstve. Plniť bude dôležitú úlohu pri prehlbovaní vzájomných slovensko-luxemburských vzťahov v ekonomickej i kultúrnej oblasti, ako aj pri konzulárnej pomoci krajanom. Klus sa zároveň stretne s predsedom Európskeho dvora audítorov Klausom-Heinerom Lehnem. "Európsky dvor audítorov je nezávislou inštitúciou, ktorá má za úlohu kontrolu zákonného a hospodárneho vynakladania finančných prostriedkov EÚ," doplnilo ministerstvo.