Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Štátny tajomník M. Klus odcestuje na pracovnú návštevu Španielska

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus. Foto: TASR Jakub Kotian

Štátny tajomník sa v Barcelone zúčastní na 6. regionálnom fóre Únie pre Stredomorie, ktoré združuje viac ako 40 krajín.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus odcestuje v pondelok (29. 11.) na pracovnú návštevu Španielskeho kráľovstva. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Štátny tajomník sa v Barcelone zúčastní na 6. regionálnom fóre Únie pre Stredomorie (UfM), ktoré združuje viac ako 40 krajín. "Hlavným cieľom bude tlmočenie obnoveného záväzku členských štátov Európskej únie (EÚ) smerom k stredomorským partnerským krajinám po pandémii ochorenia COVID-19, napríklad v oblasti bezpečnostnej politiky, posilňovania stability či zmierňovania regionálnych rozdielov," priblížilo ministerstvo. Fórum by malo taktiež zhodnotiť efektivitu projektov pod hlavičkou UfM vo vzťahu k ich priamemu dosahu na civilné obyvateľstvo regiónu.

Súčasťou programu v Barcelone bude aj 3. ministerské zasadnutie vo formáte EÚ – Južné susedstvo, za účasti vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú politiku Josepa Borrella a komisára Európskej komisie pre susedstvo a rozširovanie Olivéra Várhelyiho. Cieľom rokovania bude potvrdenie angažovanosti EÚ v spoločenskej a hospodárskej stabilizácii regiónu Blízkeho Východu a Severnej Afriky (MENA), a to vrátane témy boja proti klimatickej zmene prostredníctvom pomoci pri prechode na zelené hospodárstvo.