Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Stavrovská a LDZ upozorňujú na nedostatok psychiatrických lôžok

Zuzana Stavrovská, archívna snímka. Foto: TASR Marko Erd

Okrem prípravy a vzdelávania nových psychiatrov a zvyšovania počtu ústavných lôžok sa treba podľa úradu zamerať aj na komunitné riešenia, kde prebieha doliečovanie a opätovná integrácia.

Bratislava 25. mája (TASR) - Na Slovensku je nedostatok lôžok ústavnej starostlivosti v odbore psychiatria a detská psychiatria. Pri príležitosti Európskeho týždňa duševného zdravia na to upozornila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská spoločne s riaditeľom Ligy za duševné zdravie (LDZ) Andrejom Vršanským. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) Elena Koritšánska.

Priblížila, že zástupcovia Ministerstva zdravotníctva SR avizovali na nedávnom spoločnom stretnutí, že o zlepšenie poskytovania zdravotnej starostlivosti v odbore psychiatria a detská psychiatria je mimoriadny záujem. "Preto do konca roka 2023 príde k zmene zriadenia Detskej psychiatrickej liečebne Hraň na ústavné zdravotnícke zariadenie, nemocnicu, kde vznikne okrem existujúcich 90 doliečovacích lôžok ďalších 25 akútnych lôžok," priblížila Koritšánska.

Tým sa podľa nej pokryje v rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti v odbore detská psychiatria celý východoslovenský región. "V Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela Pezinok je plánované zriadenie 20 detských doliečovacích lôžok," doplnila.

So zriadením psychiatrickej kliniky, respektíve psychiatrického oddelenia sa uvažuje podľa hovorkyne aj v aktuálnom stupni spracovania projektovej dokumentácie k výstavbe nemocnice Rázsochy v Bratislave. V pláne je zriadenie 63 lôžok na ploche 4488 metrov štvorcovej podlahovej plochy. V tomto prípade však ide až o druhú etapu realizácie projektu, ktorá podľa ÚKOZP ešte nie je časovo naplánovaná.

"Vzhľadom na súčasnú situáciu a úroveň duševného zdravia v SR však nepovažujeme tieto riešenia za dostatočné," zhodnotila Stavrovská. Okrem prípravy a vzdelávania nových psychiatrov a zvyšovania počtu ústavných lôžok sa treba podľa úradu zamerať aj na komunitné riešenia, kde prebieha doliečovanie a opätovná integrácia do bežného života.