Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Stavrovská chce oslobodiť zdravotne postihnutých od poplatkov za odpad

Na archívnej snímke komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Je potrebné systémové celoplošné riešenie, ktoré by zjednotilo postup samospráv legislatívne, aby odpustenie poplatku nebolo len možnosťou, ale povinnosťou, uviedla Stavrovská.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská navrhuje úplne oslobodiť ľudí so zdravotným postihnutím od platenia poplatkov za komunálny odpad a drobné stavebné odpady. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Elena Koritšánska.

"Je potrebné systémové celoplošné riešenie, ktoré by zjednotilo postup samospráv legislatívne, aby odpustenie poplatku nebolo len možnosťou, ale povinnosťou," uviedla Stavrovská. Apeluje preto na poslancov parlamentu, aby zmenili potrebnú legislatívu.

Podľa úradu komisára majú mestá a obce vo svojich všeobecne záväzných nariadeniach upravené zľavy na daň z nehnuteľností. No v prípade poplatkov za komunálny odpad mestá a obce zľavu či odpustenie neumožňujú alebo o tom rozhodujú na základe individuálnych žiadostí.

"Nie každý občan so zdravotným postihnutím vie, že si má o zníženie či odpustenie poplatku požiadať, navyše výsledok je neistý - môžu nastať situácie, keď obyvateľ jedného mesta so zdravotným postihnutím zľavu dostane, ale obyvateľ susedného nie," dodala Stavrovská. Upozornila, že mestá a obce si určujú výšku poplatku, čo môže vytvárať rozdiely v postupoch aj poplatkoch.

Ľuďom so zdravotným postihnutím sa tak podľa úradu zhoršuje finančná situácia a dochádza k ohrozeniu ich práva na primeranú životnú úroveň a sociálnu ochranu, ktoré im zaručuje Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím, ktorým je SR viazaná.