Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Stavrovská: Ochrana klientov v DSS pred požiarmi je často nedostatočná

Na archívnej snímke komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Foto: TASR Pavol Zachar

Naďalej dôrazne apelujem na problém ochrany života a zdravia klientov v zariadeniach v súvislosti s prevenciou pred požiarmi, či inými mimoriadnymi udalosťami, zdôraznila Stavrovská.

Bratislava 21. decembra (TASR) - V domovoch sociálnych služieb (DSS) sú často zaznamenávané nedostatky týkajúce sa zabezpečenia protipožiarnej ochrany. Poukázala na to komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská v súvislosti s požiarom v Domove sociálnych služieb (DSS) v Osadnom.

"V roku 2020 sme ôsmim zariadeniam uložili opatrenie, aby zabezpečili nácvik protipožiarneho a evakuačného cvičenia pre zamestnancov a klientov zariadenia. Stretávame sa aj s tým, že niektoré zariadenia, ak aj majú požiarno-evakuačný výcvik a výcvik evakuácie, absolvujú ho iba zamestnanci, a nie klienti," pripomenula hovorkyňa úradu komisára Elena Koritšánska.

V zariadeniach s bariérami sa často na poschodiach nachádzajú imobilní klienti, ktorých prevoz na posteliach výťahom, no ani na invalidných vozíkoch nie je možný ani za bežných okolností. Sú preto podľa Koritšánskej permanentne vystavení hrozbe poškodeniu zdravia pri neočakávaných živelných udalostiach. Často tiež podľa jej slov chýbajú aj signalizačné zariadenia pre imobilných klientov, ktorí k tomu, aby si privolali pomoc, musia kričať.

"Preto naďalej dôrazne apelujem na problém ochrany života a zdravia klientov v zariadeniach v súvislosti s prevenciou pred požiarmi, či inými mimoriadnymi udalosťami," zdôraznila Stavrovská.

Pri nočnom požiari v Domove sociálnych služieb (DSS) v Osadnom zahynul jeden klient. Stav deviatich klientov a jednej zamestnankyne je stabilizovaný. Požiar si zamestnanci všimli okolo 02.30 h na prvom poschodí. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Následkom požiaru vznikla majiteľovi priama materiálna škoda predbežne vyčíslená na hodnotu 10.000 eur.