Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Komisárka: Pri odmene treba myslieť aj na ľudí, čo sa zaočkovať nemôžu

Na archívnej snímke komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Foto: TASR Pavol Zachar

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) avizoval, že ako motivácia seniorov pri očkovaní by mala slúžiť finančná odmena vyplácaná v hotovosti.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Finančná odmena by sa mala priznať aj ľuďom nad 60 rokov, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská preto apeluje na poslancov Národnej rady (NR) SR, aby pred hlasovaním o finančných odmenách za očkovanie pre seniorov prihliadli aj na túto skupinu ľudí.

"Podporu očkovania vítame, je však pri tom potrebné myslieť aj na tých, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu dať očkovať," uviedla komisárka v stanovisku. Priblížila, že sa to týka napríklad ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami či astmou. Tiež ľudí, ktorí užívajú také lieky, pre ktoré nemôžu byť očkovaní, ako aj ľudia s oslabenou imunitou, ak im ich lekári neodporučia dať sa očkovať práve z dôvodu ich zdravotného stavu.

"Bolo by preto vhodné, keby ľuďom nad 60 rokov, ktorým očkovanie neodporúča ich lekár na základe ich zdravotného stavu, parlament udelil výnimku, a teda aby im tiež bola priznaná finančná odmena 300 eur," navrhla Stavrovská.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) avizoval, že ako motivácia seniorov pri očkovaní by mala slúžiť finančná odmena vyplácaná v hotovosti. Ľudia nad 60 rokov, ktorí sa dajú zaočkovať prvou, druhou alebo treťou dávkou vakcíny proti COVID-19 by tak mohli dostať motivačný príspevok v hodnote maximálne 300 eur. Návrh, ktorý má predstavovať kompromis v koalícii, musí ešte odobriť parlament.