Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Sťažnosť Dušana K. Najvyšší súd zamietol ako nedôvodnú

Na archívnej snímke Dušan K. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v apríli na súd obžalobu na Dušana K. obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov.

Bratislava 6. júla (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR v utorok zamietol ako nedôvodnú sťažnosť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý ho zobral v roku 2020 do väzby. NS SR sa sťažnosťou opätovne zaoberal po zrušení uznesenia NS SR z novembra 2020 júnovým nálezom Ústavného súdu (ÚS) SR. TASR o tom informovala Ivana Nittmannová z tlačového oddelenia NS SR.

"O sťažnosti obvineného D. K. a jeho manželky I. K. proti uzneseniu ŠTS z 25. októbra 2020, po zrušení uznesenia NS SR z 10. novembra 2020 nálezom ÚS z 22. júna 2021, rozhodol senát 4T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí tak, že zamietol sťažnosti obvineného a jeho manželky ako nedôvodné," konkretizovala Nittmannová.

Podľa jej slov NS SR s rovnakým výsledkom vyhodnotil aj žiadosti obvineného o nahradenie väzby písomným sľubom, o nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka, ako aj žiadosť obvineného o nahradenie väzby peňažnou zárukou ponúknutou manželkou obvineného vo výške 50.000 eur, ktoré nepovažoval v tomto prípade za opodstatnené.

"Uznesenie o väzbe nám zatiaľ nebolo doručené, takže nemáme vedomosť o konkrétnom obsahu jeho odôvodnenia. Máme však naďalej za to, že dôvody väzby u Dušana Kováčika neexistujú a neexistovali ani v čase jeho vzatia do väzby. Po doručení uznesenia a jeho preštudovaní zvážime ďalší postup," zareagoval pre TASR obhajca Dušana K. Erik Magál.

ÚS SR zrušil 22. júna uznesenie NS SR, ktorým potvrdil väzbu pre Dušana K. Sudkyňa ŠTS pre prípravné konanie rozhodla v októbri minulého roka tak, že Dušana K. vzala do väzby z dôvodu kolúzneho, ako i preventívneho. Proti všetkým výrokom tohto rozhodnutia podal Dušan K. sťažnosť. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v apríli na súd obžalobu na Dušana K. obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov. Zákonná sudkyňa Pamela Záleská vytýčila aj termín hlavného pojednávania na 7. až 9. a následne na 13. až 15. júla.