Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Štefana Á., obžalovaného v kauze zmeniek, odsúdili na 13 rokov

Na archívnej snímke obžalovaný Štefan Á. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Na 13-ročný trest odňatia slobody odsúdil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Štefana Á., obžalovaného v kauze falšovania dvoch televíznych zmeniek TV Markíza. Trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Obžalovaný ani jeho obhajca Štefan Neszméry sa na vyhlásení verdiktu nezúčastnili.

Zároveň obžalovanému uložil peňažitý trest vo výške 5000 eur a ochranný dohľad. Pokiaľ by ho nezaplatil, súd určil náhradný trest v rozmedzí päť mesiacov väzenia. Súd ho uznal za vinného za obzvlášť závažný trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom. Voči verdiktu sa dá odvolať v zákonnej lehote. "Tento senát verí slovenským znalcom. Závery znalcov neboli spochybnené," zdôvodnil rozhodnutie rozsudku predseda trojčlenného senátu ŠTS. Pôvodne prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta navrhoval Štefanovi Á. 14 rokov odňatia slobody, ktoré si mal odpykať v ústave so stredným stupňom stráženia. Vo veci sa pojednávalo takmer rok. Šanta ani právni zástupcovia TV Markíza sa zatiaľ nevyjadrili, či sa odvolajú.

"Sme vo troch štvrtinách víťazného ťaženia," povedal Šanta s tým, že si nechá zákonnú lehotu na to, či sa voči verdiktu odvolá. Predpokladá, že obžalovaný a obhajca sa odvolajú, čiže vecou sa bude zaoberať v budúcnosti Najvyšší súd SR. "Akceptujeme rozhodnutie súdu," povedal na margo rozsudku právny zástupca TV Markíza. Uviedol, že obžalovaný má právo sa nezúčastniť na vyhlásení verdiktu, čo sa stáva aj v iných procesoch.



Obžalobu v tejto veci podal prokurátor Šanta 22. júna minulého roku. Obžalovaný doteraz svoju vinu popiera. ŠTS ukončil dokazovanie v prípade 28. septembra. Čítali sa písomné dôkazy, ktoré navrhol prokurátor Šanta, ako aj obhajca Neszméry. Malo ísť o dôkazy - tajné správy Slovenskej informačnej služby (SIS) k existencii zmeniek

Šanta na poslednom pojednávaní zdôraznil, že miera zavinenia u obžalovaného bola neporovnateľne nižšia ako u odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska v kauze zmeniek.

Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé. V minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej v januári Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil Ruska a Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, napokon vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.


Výberová chronológia súdneho procesu v kauze zmeniek


8. februára 2018 - Okresný súd (OS) Bratislava V otvoril pojednávanie v kauze týkajúcej sa TV Markíza a jej bývalého riaditeľa Pavla Ruska. Spoločnosť Mariana Kočnera žalovala jeho a súkromnú televíziu a žiadala preplatenie zmenky v hodnote 8,3 milióna eur. Rusko tvrdil, že zmenku podpísal 11. júna 2000. Celkovo mal signovať štyri zmenky v hodnote približne 69 miliónov eur.

26. apríla 2018
– Sudkyňa OS Bratislava V rozhodla, že Rusko aj televízia sú povinní preplatiť zmenku v hodnote 8,3 milióna eur spoločnosti Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera.

14. mája 2018 – Spoločnosť Markíza-Slovakia podala v súvislosti so zmenkami trestné oznámenie na Kočnera a Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti.

6. júna 2018 – Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie vo veci zmeniek.

20. júna 2018 – Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) potvrdil, že podnikateľa Kočnera zadržali vo veci týkajúcej sa zmeniek. Rusko si prevzal na polícii uznesenie o obvinení z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a z trestného činu marenia spravodlivosti.

15. marca 2019 - Vyšetrovateľ finančnej polície NAKA podal návrh na obžalobu Kočnera a Ruska. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur.

22. júla 2019 – Trojčlenný senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) začal pojednávanie v kauze údajného falšovania televíznych zmeniek.

Na archívnej snímke bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R. počas pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 22. júla 2019.
Foto: TASR - Jakub Kotian


28. októbra 2019 - Senát ŠTS povolil prepis komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema ako dôkaz v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Komunikácia sa tak začala na pojednávaní čítať.

12. februára 2020 - Senát ŠTS ukončil dokazovanie v kauze falšovania zmeniek. Prokurátor ÚŠP Ján Šanta navrhol obžalovaným trest odňatia slobody vo výške 20 rokov.

27. februára 2020 - Senát ŠTS uznal Mariana Kočnera a Pavla Ruska za vinných z falšovania zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Kočner dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Odsúdení avizovali odvolanie.

Na snímke obžalovaný Marian K. pred pojednávaním v kauze falšovania televíznych zmeniek TV Markíza 12. februára 2020 v Pezinku.
Foto: TASR - Jakub Kotian


25. mája 2020 - Vyšetrovateľ NAKA podal prokurátorovi návrh na podanie obžaloby Štefana Á. v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Bol spoločníkom Kočnera vo firme Gamatex. V kauze falšovania zmeniek ho obvinili z toho istého skutku ako Ruska a Kočnera. Vzhľadom na procesnú situáciu bol vylúčený na samostatné konanie.

22. júna 2020 - Prokurátor ÚŠP Ján Šanta podal obžalobu na ŠTS v Pezinku na Štefana Á.

12. januára 2021 - Marian Kočner a Pavol Rusko sú vinní v kauze falšovania televíznych zmeniek. Najvyšší súd SR im potvrdil 19-ročný trest nepodmienečne. Kočner dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Rozsudok bol právoplatný.

3. júna 2021 - Pred senátom ŠTS v Pezinku pokračovalo hlavné pojednávanie so Štefanom Á. Zastupoval ho nový obhajca Štefan Neszméry. Ďalšie pojednávania sa konali do konca septembra.

Na archívnej snímke obžalovaný Štefan Á. pred pojednávaním v kauze televíznych zmeniek TV Markíza na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


28. septembra 2021 - Senát ŠTS prerušil hlavné pojednávanie v kauze televíznych zmeniek do 29. septembra, keď odznejú záverečné reči.

29. septembra 2021
- Prokurátor ÚŠP Ján Šanta navrhol Štefanovi Á. obžalovanému v kauze falšovania televíznych zmeniek TV Markíza 14 rokov odňatia slobody.

Štefan Á. odmietol, že by zmenky falšoval. Vo svojej záverečnej reči skonštatoval, že na zmenky niekto doplnil sumu a jemu nie je známe kto.