Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ŠTEFANČÍK: V otázke demokracie SR akoby žila na ostrove stability

SVET Tu a teraz, ilustračné foto relácie Tablet.TV. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol Radoslav Štefančík, dekan Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Bratislava 24. novembra (TABLET.TV) – Radoslav Štefančík bol jedným z účastníkov nedávnej Európskej konferencie o demokracii „S Dôverou v budúcnosť“. Keďže práve piliere demokracie boli ústrednou témou diskusie renomovaných odborníkov na demokraciu a európskych politikov, o demokracii sa hovorilo aj v štúdiu TABLET.TV.

Podľa názoru Štefančíka v spoločnosti sú nedemokratické tendencie zjavné. „Žijeme v dobe, kedy sa niektoré štáty nezdajú až také demokratické, ako sme si mysleli, že sú.“ Dodal, že Slovensko je spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky akýmsi ostrovom stability a mieru demokracie na Slovensku vníma v súčasnej dobe ako najstabilnejšiu spomedzi uvedených krajín. „Situácia v Maďarsku alebo v Poľsku momentálne ešte vždy nevyzerá veľmi dobre,“ doplnil v tejto súvislosti.



Slovami Štefančíka, aj keď je demokracia v našej krajine stabilná, nie je to stav, s ktorým by sme sa ako národ mali uspokojiť. „Je nevyhnutné, aby sa o demokraciu neustále bojovalo,“ objasnil. Štefančík tiež vzniesol kritiku na adresu slovenských politických strán, a to na základe prešľapov proti právnemu a demokratickému poriadku.

Boj za demokraciu by podľa Štefančíka bol o to efektívnejší, keby nastalo občianske pochopenie v súvislosti s demokraciou. To by sa mohlo dosiahnuť, ako uviedol, vyššou úrovňou politickej gramotnosti Slovákov. „Politické vzdelávanie na Slovensku v súčasnosti absentuje. Malo by byť nie iba ako súčasť jedného vyučovacieho predmetu, napríklad občianskej náuky, ale malo by byť súčasťou celého vzdelávacieho systému,“ uzavrel.